Miten muuttaa pieni ongelma isommaksi

Onko sinulla ongelma, haaste tai tavoite, jonka suhteen tunnut polkevan paikallasi?

Jokin sellainen asia, jossa haluaisit päästä eteenpäin - mutta jostain syystä (sinulle tuntemattomasta) et etene kuten tahtoisit?

Minulla on sinulle ratkaisu.

Tai ehdotus, ainakin.

Kuunteleppa:

Mitä jos sinun ongelmasi, tavoitteesi tai haasteesi ei ole tarpeeksi suuri

Mitä jos - ajattele ainakin sen mahdollisuutta - sinun ongelmasi on pikkuisen liian pieni noustakseen sinun luovan, ihmeellisen ja ongelmia-synnynnäisesti-ratkovan mielesi ratkaisurajan ylitse?

Voisiko olla niin?

On se ainakin mahdollista.

Mieli kaipaa tilanteita, joita se voi ratkoa - tämä on luonnollista evolutiivista vaistoa; psykologista kaipuuta etsiä tilanteita, joissa mieli voi toteuttaa itseään eteenpäin menemisen kautta.

Mieli kaipaa kuitenkin Isoa Projektia - samaan tapaan kuin koira kaipaa kunnollista lenkkiä, tai orava suurta kiipeilypuuta, tai shakkimestari arvoistaan vastusta. Mielesi kaipaa tarpeeksi suurta ongelmaa, riittävän isoa unelmaa, sopivan valtavaa tavoitetta, jotta se voi ylittää itsensä. 

(Tämä itsensä-ylittämisen tarve, sivumennen mainitakseni, on filosofi Ken Wilberin mukaan yksi evoluutiota määrittävistä peruspiirteistä.)

Ja tässäpä tarinan juju onkin:

Tämä itsensä-ylittäminen voi tapahtua vain, kun haaste (ongelma, unelma tai tavoite) on ISOMPI KUIN SINUN TÄMÄNHETKINEN KYKYSI VASTATA SIIHEN. 

Vasta kun teet tavoitteestasi suuremman, voi mielesi alkaa toteuttaa luontaista tarvettaan kasvaa, mennä eteenpäin ja johtaa sinua kohti suurempaa olemisen tilaa.

Ja tämä, jälleen sivumennen mainitakseni, on johtajuutta siten kuin toinen suuri ajattelija, Otto Scharmer, sen määrittelee: eteenpäin menemistä ja (toisten ihmisten) eteenpäin viemistä.

Joten, seuraavan kerran kun huomaat tahivasi saman ongelman, saman tavoitteen tai saman unelman parissa, ties kuinka monennetta kertaa, kysy itseltäsi:

Miten voisin tehdä tästä entistä isomman, vaikeamman ja - täten - innostavamman ongelman

Miten voisin - lyhyesti - kasvattaa ongelmaani, jotta se voisi kasvattaa minua (sen sijaan, että yritän pienentää ongelmaa tälle nykyiselle tasolleni, jolloin se on vähän niin kuin tekisi aikuisena lasten ristisanatehtäviä)?

Ongelman kasvattaminen - ei sen pienentäminen - on vastaus kadonneeseen motivaatioon, eteenpäin menemiseen ja aitoon kasvuun.