Mihin tarvitaan valmentajaa?

Viime syksynä sain mielestäni parhaan idean.

Päätin ryhtyä koko kansan valmentajaksi.

Tein verkkokurssin nimeltä Stressivapaa elämä ja ajattelin auttaa kaikkia stressantuneita. Olla elämänjanoisten sankari vanhan Grandi-mainoksen tapaan.

Niinpä viime vuoden alkusyksyn koleina aamuina linnoittauduin pihalleni parkkeerattuun 1973-vuoden Knaus-asuntovaunuun, ja aloin kirjoittaa.

Kirjoitin ohjelman rungon yhdelle korkkitaululle. Toiselle hahmottelin markkinointiprosessin. Kolmannelle jotain muuta, en enää muista mitä.

Kaikkeen tähän kului ideasta valmiiseen tuotteeseen noin kaksi kuukautta.

Kaksi kuukautta täysiä ja vielä täydempiä työpäiviä...jolloin suunnilleen kaikki muu jäi palavan innostukseni ja inspiraationi jalkoihin. 

Tuona aikana ei tapahtunut jokaisen yrityksen ydintoimintoihin kuuluvia asioita. Ei ollut uusiin ihmisiin tutustumista, ei ollut suoria yhteydenottoja, ei ollut mitään muuta kuin maaninen työskentely Ison Idean parissa, "Knasun" lempeän vanhanaikaisten seinien sisällä.

(Muistan miten toisinaan heräsin aamuneljältä, kömmin asuntovaunuun, keitin pikakahvia kaasuliedellä, laitoin The War On Drugsin A Deeper Understanding-cd:n soimaan, ja ryhdyin töihin pipo päässä, hengitykseni huurutessa syysaamun pakkasessa.)

Välillä palasin viikonloppuna kotiin asiakasyritykseni tilaisuudesta vain ryömiäkseni takaisin työni pariin syyskuun tähtien katsellessa touhujani ymmärtäen mutta ei välttämättä hyväksyen.

Mitäpä ne tähdet tietävät?

Tietävät ne.

Nimittäin...

...kurssi myi ihan hyvin. 

Laitoin sen kaupaksi Pyhäinmiesten päivän aikaan, ja se sai innostuneen vastaanoton. Tein kunnollisen julkaisukampanjan, hauskat bonukset päälle, ja yritykseni palkittiin.

Olin tehnyt tuotteen, josta tykättiin, ja joka ei jäänyt "hyllylle makaamaan".

Kaikki hyvin?

Vaan kun ei ollut.

Juttu on nimittäin tämä:

Jo pidemmän aikaa - vuosia, jos tarkkaan lasketaan - olin tuntenut kyllääntymistä työhöni. Halusin mennä eteenpäin, mutta en tarkkaan tiennyt miten. 

Ajatus stressinhallinnan verkkokurssista osui tähän haluun kuin kärpänen nälkäiseen lihansyöjäkasviin.

Se vaikutti uudelta.

Se näytti eteenpäin menemiseltä.

Se tuntui innostavalta, ja siitä oltiin innostuneita.

Ja siitä huolimatta, reilu puoli vuotta myöhemmin, voin sanoa rehellisesti sen olleen väärä tulkinta syvästä halustani mennä eteenpäin ja vaikuttaa tuhansiin ja kymmeniin tuhansiin ja satoihin tuhansiin ja miljooniin ihmisiin.

(Hui! Mutta tosi on.)

Ja tässä on ydin.

Jos olisin osannut tulkita haluni oikein, olisin saattanut tehdä jotain muuta. 

Olisin saattanut tehdä jotain, joka olisi tarkemmin vastannut eteenpäin menemisen haluani.

Olisin kyennyt ylittämään nykyisen tasoni, mutta sisällyttämään sen toimivat puolet.

Ja tähän olisin tarvinnut valmentajaa.

Katsos, olen työskennellyt yrittäjien ja ylimmän johdon neuvonantajana, ongelmien ratkaisijana ja eteenpäin menemisen tukijana - siis valmentajana - viimeiset liki 10 vuotta.
Tässä työssäni autan asiakkaitani - yrittäjiä, johtajia ja eteenpäin menijöitä - monella tavalla.

Asiakkaani oppivat hallitsemaan mieltään paremmin. He oppivat näkemään oman ajattelunsa ja toimintansa rajat, ja he oppivat ylittämään nuo rajoitteet systemaattisen ohjelman avulla.

Kaiken tämän yläpuolella on kuitenkin yksi taito.

Se on taito, josta olisin itse ollut valmis maksamaan suuret summat. Olisin ollut valmis maksamaan siitä suuret summat sen takia, että tuon taidon puuttuminen minun havaintokentästäni ja ajattelun kalustostani maksoi minulle kaksi kuukautta aikaa, ja suuren summan rahaa.

Tuo taito on kyky tehdä syvempiä tulkintoja. 

Minulla oli halu, tarve, eteenpäin menemisen vaisto.

Tuohon vaistoon - tuohon henkiseen kärpäsenloukkuun - saattoi lentää mikä tahansa uusi, innostava ja inspiroiva ajatus.

Kuten verkkokurssi stressinhallinnasta. 

Eikä siinä mitään vikaa ollut. Se oli - ja on! - hyvä kurssi.

Mutta tuon tarpeen syvempään tulkintaan olisin tarvinnut ammattilaisen.

Olisin tarvinnut valmentajan, joka olisi ymmärtänyt sekä ihmismieltä että yrittäjänä kasvamisen vaiheita. Valmentajan, joka olisi voinut korjata mieleni asentoa ja haastaa minut miettimään onko tämä juuri se askel, joka minua kutsuu eteenpäin - vai onko haluni takana jotain suurempaa.

Ja sitä juuri parhaat valmentajat tekevät: auttavat meitä asettamaan niitä isoja tavoitteita, joita emme yksin uskalla asettaa. 

Auttavat meitä tekemään valintoja ja tulkitsemaan itseämme syvemmältä tasolta.

Auttavat olemaan se ihminen, joka tiedän olevani, mutta jonka tielle oma pelkoni, varmuuden tavoitteluni ja muut ihmiselämän todellisuuden kannalta täysin vieraat kummitukset tekevät olemattoman haamumajansa.

Niiden pois puhaltamiseen, ja uuden tien rakentamiseen valmentajia tarvitaan.


P.S. Sitten kun olet valmis...ja haluat keskustella omasta valmennuksestasi, ota yhteyttä. Lähetä sähköpostia otsikolla "Valmennus" osoitteeseen jpjako@gmail.com, kerro vähän tilanteestasi ja tavoitteistasi, ja lähetän sinulle takaisin tarkemmat tiedot prosessin etenemisestä.

P.S.2 Kurssi on edelleen myynnissä - jos haluat helpon, yksinkertaisen ja maanläheisen-mutta-tieteellisen tavan kehittää stressinhallinnan, ihmissuhteiden ja hyvän elämän taitojasi, katso täältä.