Tervehdys uusille lukijoilleTerve,


Minun nimeni on JP Jakonen.

(<-- Kuva tuossa vasemmalla.)

Siltä varalta, että tämä on ensimmäinen kertasi sivuillani, ajattelin kirjoittaa tervehdyksen uusille lukijoille.

Miten mahdoit löytää tiesi tänne?

Ehkä luit sivuistani jostain. Ehkä tapasimme jossain ja halusit katsastaa tarkemmin kuka olen. Ehkä googlasit "elämän tarkoitus" ja päädyit tänne!

Miten tahansa löysitkään tiesi tänne, tervetuloa...

Ja nyt haluaisin kysyä sinulta pari työhösi, elämääsi ja onnellisuuteesi liittyvää kysymystä.  Toivottavasti se sopii.

OK?

Lähdetään siis liikkeelle. Eli:

Stressaannutko työssäsi?

Oletko väsynyt?

Onko sähköpostisi täynnä lukemattomia, avaamattomia tai vastausta odottavia viestejä?

Huomaatko lykkääväsi päätöksentekoa isojen asioiden suhteen?

Kannatko vastuusi liian yksin?

Onko aikaa liian vähän oleellisten asioiden ajattelemiseen?

Koetko läsnäolosi lasten, puolison tai ystävien kanssa kärsivän työn ympärillä pyörivistä ajatuksistasi? 

Tuntuuko, että palkkasi ei ole enää kaiken sen arvoista, minkä työsi tuottaman jatkuvan henkisen kuormituksen vuoksi menetät?

Onko kaikkea vain...liian...paljon?

Tuntuuko siltä, että "aseman pummikin" elää vapaampaa elämää kuin sinä?

Jos, niin jatka lukemista. Jos ei, niin onneksi olkoon! Kuulut harvalukuisiin stressivapaiden johtajien joukkoon – kuten asiakkaani!

Joitain vuosia sitten tein nimittäin erikoisen havainnon.

Se meni näin:

Ongelma ei ole ongelma...

...vaan se, miten ajattelet ongelmaa, on varsinainen ongelma.

Kuulostaako omituiselta?

No, ajattele sitä vaikka näin: ongelmia ei voi ratkaista samankaltaisen ajattelun avulla, joka nuo ongelmat on synnyttänyt.

Tätä sanotaan ongelmanratkaisun tasoperiaatteeksi. Alun perin sen sanotaan olevan Albert Einsteinin ajatus.

Puhutaanpa suoraan: lihava ihminen on lihava, koska hän ajattelee ja toimii niin kuin lihava ihminen. Työstään stressaantunut johtaja on työstään stressaantunut johtaja, koska hän ajattelee ja toimii kuin työstään stressaantunut johtaja.

Mitään.

Eroa.

Ei.

Ole.

Ongelmat syntyvät siitä tavasta, joilla me ongelmia käsittelemme, lähestymme ja pyöritämme. 

Jos olet eri mieltä – jos uskot, että ongelmamme eivät ole meistä ja ajattelumme tasosta riippuvaisia, vaan niitä määrää ensisijaisesti ympäristö ja muut ihmiset – ehdotan, että otat kupin teetä ja rentoudut uusimman Kansan Uutisten numeron äärellä.

Sillä tähän uskon minä ja tähän uskovat minun asiakkaani:

Henkilökohtainen kasvu on ainoa tekijä, joka voi vapauttaa sinut stressistä.

Useimmat eivät tähän usko, vaan syyttävät ympäristöä. Mikäpä siinä. Harva haluaa ottaa täydellisen vastuun itsestään ja omasta elämästään. Onhan se, kieltämättä, vähän epämukavaa.

Ja, samaan aikaan - henkilökohtaisen kasvun avulla voit kasvaa minkä tahansa unelmasi tasolle, ja voit kasvaa minkä tahansa haasteesi yli.

Viimeisten kymmenen vuoden ajan olen tutkinut tehokkaimpia, tieteellisesti todistetuimpia ja kokonaisvaltaisia henkilökohtaisen kasvun ja itsensä johtamisen metodeja. Osa niistä on puhdasta soopaa (joskus jopa suoraan sanottuna vaarallista!), osa harmitonta tai jokseenkin hyödyllistä, ja pieni osa erittäin, erittäin tarpeellista ja käytännöllisesti katsottuna välttämätöntä tietää.

Tähän "puhtaaseen kultaan" olen yrittänyt keskittyä rakentaessani Stressivapaa johtaja -kirjaani, podcastiani ja henkilökohtaista valmennusohjelmaani.

Aloitin ohjelman kehittämisen viisi vuotta sitten. Kävin läpi coaching-alan "kultastandardin", Integral Coaching Canadan arvostetun Integral Coach-ohjelman. Ohjelma on ainoa ICF:n (alan kansainvälinen kattojärjestö, joka kontrolloi coaching-koulutusten laatua) korkeimmat laatustandardit ylittävät koulutus. Yhdistin tähän akateemiset opintoni viisaustieteiden parissa. Filosofia, psykologia ja uskontotiede auttoivat erottelemaan jyvät akanoista ja keskittymään siihen, mikä oli oleellista.

Tämän opin:

Stressitasosi pienentyy murto-osaan nykyisestä, jos käytät aikaa 10-15 minuuttia päivässä pieniin, hyviin tapoihin.

Tuottavuutesi kasvaa 80 prosenttia, jos keskität energiasi päivän "isoihin kiviin" - siihen 20 prosenttiin, jolla on oikeasti väliä työsi lopputulosten kannalta.

Ajanhallintasi perheen ja työn välillä tasapainottuu, kun omaksut jakamaan päiväsi kolmeen osaan - aamulla tehtäviin harjoituksiin, päivällä tehtävään työhön, ja illalla tapahtuvaan rentoutumiseen  harrastusten parissa.

Merkityksellisyyden tunteesi syvenee, kun lakkaat hypistelemästä lillukanvarsia, ja tiedostat konkreettisesti ja kirjaimellisesti ne päämäärät, joita kohti olet menossa - ja laitat päivittäin tikkuja ristiin niiden puolesta.

Onnellisuutesi palaa takaisin siihen luonnolliseen iloon, jota koit lapsena viikonloppuaamuna aikaisin herätessäsi, kun kaikki tuntui ihmeelliseltä ja odotit, mitäköhän jännittävää päivä tuo tullessaan.

Nämä pienet, hyvät tavat eivät ole vaikeita

Päin vastoin. Ne ovat äärimmäisen helppoja, yksinkertaisia ja elegantteja. Ne ovat se "20 prosenttia", joka kannattelee "80 prosenttia" onnellisuudestasi, tuottavuudestasi ja stressivapaasta johtajuudestasi.

Mutta juju on tässä: noiden viisaiden, hyödyllisten ja tuiki-tarpeellisten toimintatapojen omaksuminen jokapäiväsen elämän osaksi ei ole helppoa.

Jos olisi, tanssisimme yhdessä piirileikkiä ja työnteko niin johtajana kuin työyhteisön jäsenenäkin muistuttaisi niitä kuvia, joita on Herätkää! -lehtien kansissa.

Tästä on siis kyse:

Jos haluat elää stressitöntä elämää - tai ainakin sellaista, jossa koet kykeneväsi johtamaan itseäsi ja jatkuvasti monimutkaistuvaa ympäristöäsi yksinkertaisella ja toimivalla tavalla - sinun on omaksuttava muutamia juuri sinulle, sinun elämäntilanteeseesi, työhösi, persoonallisuuteesi, kehitysvaiheeseesi, ja ainutlaatuisiin kykyihisi korreloivia tapoja.

Jos teet näin, kaikki muu "hoituu itsestään".

Jos et tee näin, jatkat samaa ajattelua, samaa toimintaa, ja samoja tuloksia, minkä vuoksi olet stressantunut, täynnä (turhaa) työtä ja työperäistä ahdistusta.

Jos haluat kokea itse saman, mitä lukuisat asiakkaani ovat kokeneet työssään ja sen ulkopuolella (henkilökohtaisella kasvulla ei ole tapana kysyä lupaa; monet muutokset työssä ulottavat positiivisen vaikutuksen lonkeronsa myös parisuhteeseen ja lasten kanssa olemiseen), voit aloittaa vaikka lukemalla uuden kirjani, Stressivapaa johtaja. 

Itse asiassa, voit ladata siitä ilmaisen näytteen täällä.

Voit myös kuunnella podcastiani.

Jos olet kiinnostunut sijoittamaan (aikaa, rahaa, energiaa) henkilökohtaiseen valmennusohjelmaan, voit ottaa suoraan yhteyttä. 


Ystävällisin terveisin,

JP Jakonen


P.S. Jos ihmettelet miksi ihmeessä sinun kannattaa kuunnella minua, ymmärrän. Kuuntele sen sijaan asiakkaitani. He ovat uskomattoman hyviä tyyppejä. Jos voisin, laittaisin sinut istumaan nokakkain heidän kanssaan, keittäisin pannullisen vahvaa kahvia, ja antaisin heidän kertoa kokemuksistaan. Toiseksi paras vaihtoehto on antaa heidän puhua tämän sivun välityksellä.