Toiveet, tavoitteet ja polku vuodelle 2014

Olen aina vihannut numeroita.

En ole milloinkaan osannut motivoitua yhdenkään numeron kautta. Vuositavoitteet tulojen suhteen - yäk. Äks määrä asiakkaita kuukaudessa - hohhoijaa. Kirjojeni myynti lukuina - eipä voisi juuri vähempää kiinnostaa.

Tällainen on ollut olemisen tapani. Olen ollut "lukumies": en numerojen, vaan kirjainten suhteen.

Nyt sen on korkea aika muuttua.

Ensi vuodeksi, nimittäin, olen ensimmäistä kertaa elämässäni asettanut numeerisia tavoitteita.

Ja tiedätkö mitä? Se tuntuu hyvältä. Se tuntuu motivoivalta. Tekee mieli hyppiä tonttulakki vinossa ja hihkua munatotin ääressä maailman ihanuutta!

(tai jotain sen kaltaista)

Luettuani loppuun aikaisemminkin mainostamani - ja yhden kaikkien aikojen parhaista muutosta käsittelevistä kirjoista - Switchin oivalsin miten tärkeää on "ohjata ratsastajaa" antamalla selkeitä, kirkkaita ja - kyllä! - mitattavia tavoitteita.

Olen aina ollut unelmoija. Olen tykännyt miettiä, millainen ihanteellinen elämäntapa olisi, ja luottanut sen toteutumiseen. Olen Switch-kirjan termein "motivoinut elefanttia" antamalla itselleni innostavan toiveen.

(Lyhyt sisällönkuvaus opuksesta: muutokseen tarvitaan kolme elementtiä: ympäristö eli "polku", tunne eli "elefantti" ja äly eli "ratsastaja".)

Se, missä olen siis ollut hyvä, on ollut motivoida ja innostaa itseäni. Ympäristöä olen osannut muokata ihan kohtalaisesti. Se, missä olen epäonnistunut surkeasti, on ollut määrittää selkeä tavoite tai tavoitteet, joiden avulla toive toteutuu.

Tänä vuonna olen päättänyt toimia toisin.

Olen päättänyt antaa ratsastajalleni selkeät ohjeet.

Näin olen sen nähnyt: annan mitattavat tavoitteet elämän kolmelle osa-alueelle. Nämä osa-alueet ovat, kuten kaikki Kotona kosmoksessa-kirjan lukeneet tietävät:

  • Työ 
  • Harjoitus
  • Harrastus

Annan tässä esimerkin harrastukseen liittyvästä toiveesta. Toiveeni on "katsoa mahdollisimman paljon elokuvia". Tavoite on "katsoa 100 elokuvaa vuoden 2014 aikana". Hyvin yksinkertaista.

Toinen esimerkki työhön liityvästä toiveesta. Toiveeni on "siirtyä ammattimaiselle tasolle työssäni". Yksi tavoitteista on "olla yhteydessä uusiin asiakkaisiin kolmena päivänä viikossa, työviikkojen ajan". Jos työviikkoja on, sanotaan, 40 kappaletta vuodessa, se tekee 120 yhteydenottoa vuodessa.

Toive on siis visio; tavoite on yksi strategia (ja mitattava sellainen) toiveen toteuttamiseksi. 


Jotta selkeiden tavoitteiden seuraaminen olisi helppoa, niiden avuksi voidaan tehdä yksinkertainen ruudukko (huomannet, että olen yksinkertaisuuden ystävä, mmm?). Tähän tapaan:

Kuvassa on valmiiksi painettuja 3x5 -arkistokortteja. Vastaavia voi tehdä itsekin paperista, tai sitten ostaa arkistokortteja / pahvia, ja askarrella ruudukon siihen.

Jahka tavoite on määritelty mitattavaan muotoon, sen seuraaminen ruudukon avulla on helppoa. 

Ruudukkoon tulee, tietenkin, yhtä monta ruutua kuin oman tavoitteeseen kuuluu. Minun elokuvakorttiini: 100 ruutua. Asiakaskorttiini: 120 ruutua. Ja niin edelleen.

Pointti on siinä, että kun olet...


...luonut innostavan toiveen 

...tehnyt siitä mitattavan tavoitteen 

...anna sille selkeä polku, jota seuraamalla saat toiveesi toteutumaan askel askeleelta. 


Simppeliä kuin Spoonhillin musiikki. Ja näin ollen hyvää.

Salaisuus on kuitenkin siinä, että tämän toive, tavoite ja polku -jaon voi (ja kannattaa) tehdä niin työnsä, harjoitustensa kuin harrastustensa suhteen. Näin elämän toiveet ja tavoiteet pysyvät tasapainossa. Ja jotta paketti pysyisi hallittavana, voi jokaisen suhteen valita vain yhden keskeisen toiveen.

Mitä, näin ollen, sinä haluat muuttaa työssäsi vuonna 2014?

Harjoituksessasi?

Harrastuksessasi?

Kirjoita se ylös. Pura se tavoitteeksi. Rakenna sen ympärille polku.

Ja toteuta se.Kuva: Freedigitalphotos.net/Master