Kuulakynäkonsepti

Jokin aika sitten tapahtui hauska juttu.

Istuin asiakkaani kanssa ja kävimme läpi muutosprosessia hänen organisaatiossaan. Monta tarvittavaa muutosta oli jo toteutettu onnistuneesti. Yhden keskeisen myyntiartikkelin kohdalla homma kuitenkin vielä (tai yhä, monen vuoden jälkeen) polki paikallaan.

Joka kerta uuden tilauksen tullessa pyörä jouduttiin keksimään uudestaan. "Mitkä ne hinnat nyt taas olivatkaan?" "Millaisen tarjouksen oikein tekisimme?" "Missä ovat kalasäilykkeet?"

No, kalasäilykkeistä ei kyllä puhuttu mitään.

Hetken juteltuamme minulla välähti.

Luen nimittäin parhaillaan itseäni nerokkaampien kirjoittajien maanmainiota kirjaa. Dan ja Chip Heathin Switch kertoo muutoksesta, sen vaikeudesta ja yksinkertaisista keinoista helpottaa muutosta. Yksi tavoista liittyy toimivien asioiden korostamiseen.

Oivalsin, miten tässä työyhteisössä moni asia toimi erittäin hyvin. Vain yksi asia oli sekaisin. Tilanne muistutti kuulakärkikynää.

Ajattele: mikä nerokas mekanismi! Sen kun napsautat nappia ja alat kirjoittaa - rakkauskirjettä, hienoa romaania, vihaa pursuavaa yleisönosastokirjoitusta tai vetoomusta hätää kärsivien manaattien puolesta. 

Mutta auta armias jos kuulakynäsi on epäkunnossa. Silloin ei mistään tule mitään. Silloin kaikki aikasi menee johonkin muuhun kuin rakkauden tai vihan töihin. Silloin aikasi menee proverbiaaliseen hukkaan.

Tässä työyhteisössä oli monta kuulakärkikynän tavoin toimivaa aluetta. Tilauksia tuli, ne otettiin vastaan ja niihin vastattiin valmiiksi määriteltyjen tarjouspakettien pohjalta. Helppoa kuin mikä.

Yhden myytävän palvelun suhteen oltiin kuitenkin eväät levällään.

Tilanne oli vähän kuin rakkauskirjeen kirjoittaminen kuulakynällä, jonka palaset eivät ole kasassa.

Kuvittele, että...

...aluksi alat laittaa kuulakynää kasaan. Kärki on ruuvattu irti. Samoin kynän mekanismia liikuttava jousi. Se on itse asiassa jäänyt hoitoon Elma-mummosi tykö. Sinun pitää soittaa Elmalle. Hänen numeronsa on kuitenkin vastikään muuttununt, joten ensin sinun on soitettava kystastaan, struumastaan ja ödeemastaan loputtomasti jaarittelevalle Hilma-tädille, ja saatava mummon uusi numero. Sitten kipaiset Haukiputaalla  hakemassa Elmalta kuulakynän jousen, tulet takaisin, ja ryhdyt ruuvaamaan palasia takaisin yhteen. Lopulta huomaat musteen olevan lopussa. Uusi muste löytyy helposti (tilaat sen internetistä, toimitusaika 7-14 arkipäivää). Ja kohta jo kirjoitat rakkauskirjettä lemmityllesi, jonka tässä välissä on ehtinyt sydämensä valituksi vohkia muuan Markku, viiksekäs (tietenkin, onhan Movember), salskea ja vapaa-ajallaan akvaario-ompelua harrastava tietoliikenneinsinööri Pälkäneeltä.

Tai sitten otat valmiin kuulakynän taskustasi ja alat kirjoittaa.

Näin me selvensimme - nauramisen lomassa - yrityksen toimivia ja vähemmän toimivia aspekteja. Lääkekin oli yksinkertainen. Päätä, mitkä palaset kuuluvat [kehitystä kaipaavan alueen] kuulakynäkonseptiin, ja pidä ne sitten paikallaan. Jos tarve vaatii, ota mallia niiltä yrityksesi alueilta, joissa palaset ovat paikallaan, ja joissa homma toimii yhtä mutkattomasti kuin pakasta vedetty kuulakynä.

Entä sinä tai sinun yrityksesi? Mitkä asiat omassa elämässäsi tai omassa yrityksessäsi ovat "toimivia kuulakärkikyniä"? Entä mitä asioita joudut kasaamaan aina paloista kerta toisensa jälkeen? Mitä voit oppia kuulakynistäsi ja miten voit soveltaa sitä, mikä jo toimii siihen, mitä sinun tarvitsee kehittää?


Kuva: iprostocks/ Freedigitalphotos.net