Terveisiä terveyslomalta!

Huomenta.

Pidin terveysloman.

Olen virkeä, valpas ja terve kuin pukki nyt. Juon kukilla kyllästettyä yrttiteetä, joogaan päivät pääksytysten ja ihoni kuultaa kuin syysomenan hohde auringonvalossa.

Tai sitten ei. Mutta yhtä kaikki, pidin sen terveysloman.

Olen katsokaas koittanut oppia virheistäni.

Nimittäin viime vuonna, suunnilleen näihin samoihin aikoihin, oli stressikäyräni jossain kartan tuolla puolen. Ahdisti, rintaan pisti ja sukat haisivat. En tiennyt mitä tehdä. Olin solmussa. Ja juuri kun tuntui siltä, että pian on jo liian myöhäistä, vihelsin pelin poikki. Pidin lomapäivän.

Tuona lomapäivänä en tehnyt mitään erikoista. Taisin katsoa elokuvan ja käydä kävelyllä. Latauduin.

Ja istu & pala - se tepsi!

Olin tuon päivän jälkeen virkistyneempi, tulevaisuususkoisempi ja parempi lähimmäinen kuin tuota päivää ennen. Miksi? Yksinkertaisesti: tarvitsin taukoa elämästäni. Sellaisen saatuani jaksoin taas.

No, tänä vuonna tein jälleen saman. Mutta tällä kertaa tein sen tietoisesti, ennakoiden ja ennaltaehkäisten. Kutsuin sitä alun perin uudistumispäiväkseni. Käypä nimi sekin, kunnes nimesin sen rakkaana ajatuslapsenani vielä toistamiseen terveyslomaksi.

Terveysloma!

Ajattelehan - jos olet toisen palveluksessa, saat lakisääteisiä lomapäiviä. Jos taas olet yksinyrittäjä, ei kukaan moisia lomia sinulle sälytä. Ne pitää itse ottaa. Oli tilanteesi mikä tahansa, on hyvin terveellistä viettää päivä siellä, toinen täällä omaa keho/mielen terveyttä vaalien ja stressiä ennaltaehkäisten.

Omana terveyslomapäivänä voi toki tehdä kaikenlaista terveellistä. Minä päätin puolestani ihan vain tehdä asioita, jotka tuottavat nautintoa (ja jotka ovat jossain määrin hyödyllisiäkin, miksei). Mitä tein? Noh:

  • puuöljysin rakentamani terassin talvea varten
  • kävin tämän syksyn viimeisellä juoksulenkillä
  • luin Karl-Ove Knausgårdin Taisteluni-sarjan Kolmatta kirjaa
  • katsoin elokuvan Suuri gangsterisota loppuun 
  • kävelin merenrannalla ja ihastelin joutsenlaumaa

Terveyslomallani otin siis aikaa tehdä toisaalta muutaman hyödyllisen kotityön alta pois. Toisaalta annoin aikaa ihan vain ihmetellä ja olla kiitollinen ympäristöstäni. Monesti ympäristön kauneus hukkuu kiireen jalkoihin ja se on sääli. Kun illalla pelasin tyttöni kanssa lasten dominoa, oikein välillä hämmästyin siitä, miten tällaiset pienet hetket menevät ohi. Nyt, terveyslomailtuani, tuntui tuollainenkin yksinkertainen yhdessäolo jotenkin helpommalta.Kuva: Freedigitalphotos / - marcus -