Täsmällisen tavoitteen voima

Olen taas viime aikoina lukenut pari mainiota teosta. Niissä on ollut yhteinen teema. Maxwell Maltzin New Psycho-Cybernetics ja Brian Tracyn Menestys ja onnellinen elämä painottavat molemmat täsmällisten tavoitteiden tärkeyttä.

***

Kuvittele, että istut henkilökohtaisen valmentajan vastaanotolla.

Kuvittele, että tuot tapaamiseen mukanasi valmennusaiheen.

Tuo aihe on kuin siivu raakaa pekonia (tai, raaka muna, jos olet lakto-ovo-vegetaristi.)

(tai pussi soijarouhetta, jos olet vegaani.)

Teidän yhteinen tehtävänne on muuntaa tuo raaka aines ruuaksi.

Valmentajan tehtävä on tuoda raa'an ravinnon muuntamiseksi omat työvälineensä. Itse tavoitteen suhteen hänellä on hyvin vähän sananvaltaa.

Asiakkaan tehtävä on tuoda tapaamiseen tavoite. Mitä täsmällisempi tavoite on, sitä selkeämmin valmentaja voi auttaa sen valmistamisessa. Jos tavoite on epämääräinen, epärealistinen ja epämotivoiva, ei taitavinkaan valmentaja saa muutettua sitä ihmisravinnoksi.

Aina tuon tavoitteen kirkastaminen ei ole helppoa. Se on, itse asiassa, usein vaikein osa koko coaching-prosessia.

Kun tuo tavoite on selkeästi nähty, on matkasta pian jo puolet taitettu. 

***

Jos sinusta tuntuu, ettei elämäsi ole kaikilta osa-alueiltaan sellaista kuin haluaisit sen olevan, kysy itseltäsi seuraavat kolme kysymystä: 

     1. Mikä on tavoitteeni? 

     2. Miten kirkkaasti näen tavoitteeni? 

     3. Miten voisin nähdä tavoitteeni kirkkaammin? 


Käytä vastaamiseen rauhassa aikaa. Ole myös tarkka sen suhteen, että tavoite on ristiriidaton. Varoituksen sana: se harvoin on. Yleensä tavoitteet eivät toteudu, koska samaan aikaan alitajuisesti pelkäämme jotain, joka voisi tapahtua, jos tavoitteemme toteutuisi.

Tulevaisuutensa tietoinen suunnitteleminen ei ole periaatteessa vaikeaa. Omassa elämässäni kutakuinkin kaikki hyvä on tullut kristallikirkkaasta tavoitteen näkemisestä. Kun olen sen sieluni silmin nähnyt, on ollut vain ajan kysymys - ja ajassa tapahtuvien toimenpiteiden, jotka usein tapahtuvat kuin itsestään - milloin ja miten se toteutuu.

Coaching-prosessin tärkeimpiä onnistumisen ennustajia on asiakkaan kirkkaasti näkemä tavoite, tulevaisuuden kuva.

Ja usein sen selkeyttäminen voi ollakin koko prosessin väärti.