Miten päästä irti jumiutuneesta mielentilasta?

Painonnostoasioissa tunnetaan sellainen käsite kuin "apuliike".

Jos esimerkiksi penkkipunnerruksesi tuntuu pyörivän paikallaan - sinänsä irvokas näky - voi leuanvedoista olla hyötyä. Hauislihakset tukevat penkkipunnerruksessa käytettäviä rintalihaksia, jolloin käsivarsien voiman lisääminen voi auttaa lisäraudan punnertamisessa.

Sama periaate toimii myös henkisemmillä tasoilla.

Joskus elämässä voi olla jumivaihde päällä. Tuo jumi voi koskea mitä elämänaluetta tahansa, toistuvista ajatuskaavoista oman yrityksen kehittämiseen tai ihmissuhdeasioihin. Yhteistä niille on, että tällöin mieli on tilapäisesti jumissa, eikä tilanne tunnu nousevan tämänhetkisen kehän yläpuolelle.

Jumissa oleva elämänalue on kuin penkki, jonka tulosta voi parantaa apuliikkeen avulla. Apuliikkeenä toimivat tässä tapauksessa erilaiset kehityslinjat. 

Yleensä tarkastelen asiakastyössäni kuutta tärkeintä kehityslinjaa:

  • kognitiivinen kehitys (kyky ottaa ja vaihtaa näkökulmia)
  • emotionaalinen kehitys (kyky elää tunteiden kanssa tyynesti)
  • henkinen kehitys (kyky pohtia sitä, mikä on elämässä kaikkein tärkeintä)
  • somaattinen kehitys (kyky virittäytyä kehon viestien taajuudelle)
  • interpersoonallinen kehitys (kyky mukautua vuorovaikutusympäristöihin)
  • moraalinen kehitys (kyky tiedostaa, mikä on tekojen tasolla oikein)

Kehityslinjat toimivat, ja niitä voidaan käyttää, painonnoston apuliikkeiden tavoin.

Kokeillaan esimerkkiä, kolmessa osassa.

Ajattele jotain asiaa, jossa tunnut olevasi jumissa elämässäsi. Jokin tuossa asiassa tuntuu haraavan vastaan; jossain tuntuu olevan karstaa; et vain oikein pääse asiassa eteenpäin.

Ajattele seuraavaksi jotain kehityslinjaasi, jossa olet erityisen hyvä. Onko se kyky vaihtaa näkökulmaa? Onko se sisäinen tunneälysi? Tai kykysi esittää kysymyksiä siitä, mikä on kaikkein tärkeintä? Kyky kuunnella kehosi ääntä? Vuorovaikutustaitosi? Moraalinen älysi, joka aina tietää, mikä on oikein tehdä?

Yritä sen jälkeen kysyä tältä vahvuusalueeltasi mikä mättää.

Jos esimerkiksi henkinen älykkyytesi - kykysi kysyä isoja kysymyksiä - on vahva alueesi, anna sen auttaa sinua jumiutumasi poistamisessa. Istu alas tai lähde kävelylle, esitä Iso Kysymys ja anna vastauksen nousta sieltä, mistä se yleensä nousee, jostain äärettömästä ja rajattomasta.

Jos somaattinen älysi on vahva - kykysi virittäytyä kehon viestien taajuudelle - lähde juoksemaan, joogaa tai käy salilla. Energiavirtasi muuntumisen myötä pääset käsiksi uudelta tasolta virtaavaan vastaukseen.

Jos emotionaalinen älysi on korkea - kyky ottaa vastaan tunnetason viestejä - yritä antaa vastauksen tulla sen suhteen, mikä tunteellisesti on epäsynkroniassa. Tiedät kyllä jo vastauksen; se vain odottaa pääsyään esiin tunteidesi kautta. 

Tämä "apuliike" voi auttaa sinua kasvattamaan voimiasi varsinaisessa suorituksessasi.

Jos tuo varsinainen suoritus on vaikkapa yritystoiminnassa uudelle tasolle siirtyminen (Työn kehityslinja), voi henkistä älyä vaativan kysymyksen esittäminen ("Mitä minä haluan?", "Millaisen perinnön haluan jättää?", "Mitä haluan hautakivessäni lukevan?", "Mistä haluan, että minut muistetaan sekä työssäni että ihmisenä?") olla tarvittava apuliike.

Oli vahvuutesi mikä tahansa, käytä sitä tietoisena työvälineenä jumiutuneesta mielentilasta pois pääsemiseen. Huomaa myös se, että valmentajasi - jos sinulla sellainen on, tai jos olet sellaista tulevaisuudessa värväämässä - tehtäviin kuuluu kehityslinjojen tiedostaminen. Niin ikään hänen tulisi auttaa sinua löytämään omat vahvuutesi, jotta voit käyttää niitä vipuvartena ongelmiesi ratkaisemiseksi.