Miten saada työt ajoissa tehtyä?

Hurraa!

Sain tänään kirjani valmiiksi. Kotona kosmoksessa ilmestyy helsinkiläisen Basam Booksin kustantamana kevättalvella 2013. Sehän on pian!

Kirja on romaani, filosofinen sellainen. Enempää en sano, lukekaa itse sitten kun se ilmestyy. Osa uutiskirjeeni tilaajista onkin saanut jo maistiaisen kirjasta: lähetin ennakkolukukappaleen Suomalaisen kirjallisuuden päivänä halukkaille. Se oli raakile, huomautettakoon. Nyt opus on käynyt läpi kasvattavat kustannustoimituskierrokset ja astuu estradille kiitollisna saamastaan raakkauksesta.

Mutta ei niin pientä uutista ettei vähän opetustakin seassa.

Kirjan kirjoittaminen on opetus siitä, miten deadlinea voi olla vaikea pitää. Alun perin viime syksylle kaavailtu opus kävi läpi kierroksen toisensa perään, jossa sitä viilailtiin. Viimeisimmällä kierroksellaan - kuluvalla viikolla - se sai loppusilauksensa. Lupasin lähettää sen kustannustoimittajalle tänään, ja niin tapahtuikin.

Käytin aikataulun pitämiseksi pientä mielensisäistä temppua, joka useimmiten toimii kun on kiireinen työ alla.

Se on tämä: aseta tehtävällesi tarkka aikaraja, ei ainoastaan päivämäärän, vaan myös kellonajan suhteen.

Yksinkertaista, mutta tehokasta.

Päätin alkuviikosta, että perjantaina ennen kello 12.00 kirjani on pois käsistäni. Ja kas, näin olikin.

Aiheesta on kirjoitettu erään yliopiston opettajan toimesta. Hän huomasi miten ne oppilaat, joille annettiin esseen palautukselle aikaraja kellonaikoineen saivat aineensa ajallaan palautettua. Toiset, joille annettin summittaisempi aika ("ensi viikon aikana") eivät useimmiten palauttaneet töitään ajoissa.

Ihmeellinen on ihmisen mieli. Käske sitä (tarkkaan) niin se tottelee. Anna sen lusmuilla, niin se lusmuilee.

Hauskaa viikonloppua.