Miksi herätä aikaisin aamulla?

Olen aikaisemmin kirjoittanut artikkelin siitä, miten herätä aikaisin aamulla.

Yllätys yllätys, siitä on tullut yksi luetuimmista jutuista sivuillani. Ja mikäpä siinä. En usko että valtaosalle meistä aamuherääminen on mitenkään ruusuista puuhaa.

Kokonaan toinen asia onkin se, että miksi kannattaa herätä aamulla aikaisin. Ja miksi ylipäätään kannattaa herätä, se on sitten jo näiden keskustelujen ulkopuolella. Ainakin toistaiseksi; sehän olisi oikeastaan looginen jatkumo, mutta ei siitä sen enempää.

Niin, siis miksi kannattaa herätä aikaisin aamulla? Hyvä kysymys, kiitos minulle siitä. Syyt vaihtelevat ihmisen ja elämäntilanteen mukaan. Otan niistä tähän muutamia. 


1. Aikaisin herääminen kasvattaa tahtoa. Armeniankreikkalainen mystikko-filosofi G. I.  Gurdjieff, jonka ajatuksiin olen kovin mieltynyt, painotti omassa työssään tahdonvoiman tärkeyttä. Herääminen aikaisin aamulla on hyvä osoitus siitä, miten vaikeaa meidän on yrittää olla "yksi" (G:n mukaan olemme monta keskenään ristiriitaista minuutta samassa paketissa; emme yksi yhtenäinen minuus). Illalla päätämme ja aamulla rikomme päätöksemme - ellei ole aivan pakko herätä vaikkapa töihin. Tämän ulkoisen pakon muuttaminen sisäiseksi sitoumukseksi kasvattaa tahtoa ja luonnetta kuin maastaveto takareisiä.

2. Heräämällä aikaisin pääset mukaan "Kello kuuden kerhoon". Lainasin termin Robin Sharmalta, joka kylläkin puhuu "kello viiden kerhosta". Se on turhan heviä minulle, ainakin toistaiseksi on ollut. Kello kuuden kerho on joka tapauksessa klubi, jonne sisään pääseminen maksaa sen, että ponkaisee ylös aamulla kun kello soi kuusi muna muna. Sisällä klubissa onkin sitten komiaa. Muu talous nukkuu samalla kun itse voimistelee, mietiskelee ja lukee ylösrakentavaa maailmankirjallisuutta.

3. Aikaisin herääminen asettaa päivän oikeaan suuntaan. Ihmisellä, jolla ei ole välttämätöntä pakkoa nousta kello kuudelta ylös, ei periaatteessa ole mitää syytä jättää unen suloista horretta taakseen vielä tuolloin. Paitsi tämä: kun herään aikaisin aamulla, olen ottanut ensimmäisen askeleen siinä sisäisessä Jihadissa, mitä tällainen pakanamusulmaanikin jatkuvasti elämänviisauden nimissä käy. Päivä on täynnä tilanteita, jotka vaativat oman mielen tarkkailua ja omien pyyteiden ylittämistä. Jos päivä on alkanut niistä ehkä suurimmalla, uniheroiinista vieroittautumisella, on helpompaa ottaa vastaan elämän tarjoama kylmä kalkkuna muissakin tilanteissa.


Jokainen löytänee itselleen sopivan syyn. Tahdon harjoittaminen oli minulle tärkeää opiskeluaikoina. Nykyisin, perheellisenä, oman ajan ottaminen motivoi nousemaan ennen muita.

Oli syy mikä tahansa, kello kuuden kerhoon kannattaa liittyä. Siitä tulee terveeksi, vauraaksi ja viisaaksi.

Tai sitten ei. Mutta ainakin on hereillä ennen muita.