Ajankäytön hallinnan salaisuus # 1

No niin, sainpas huomion puoleeni. Kiitos siitä.

Ja sitten asiaan.

Nimittäin: ajankäytön hallinnassa ei juurikaan ole salaisuuksia. Se koostuu enemmänkin kovasta työstä, järkevästä suunnittelusta ja muutamasta keskeisestä säännöstä.

Otetaanpa niistä yksi käsittelyyn.

Nimittäin (osa 2): päivälle pitäisi olla merkittynä ja kernaimmin paperille kirjoitettuna yksi kaikkein tärkein työ. 

Onko sinulla sellaista?


Jos on, hyvä. Jos ei, jatka lukemista.

Päivän tärkein työ autta sinua siinä, mitä nyttemmin edesmennyt kirjailija, kouluttaja ja suuri siittäjä Stephen Covey (yhdeksän lapsen isä, ellen väärin muista) kutsuu proaktiiviseksi otteeksi elämään. Se on suurta, eli that is huge, kuten yhdysvaltalaiset sanoisivat.

Tuo proaktiivinen ote tarkoittaa tässä yhteydessä muun muassa sitä, että ennen kuin avaat sähköpostin, Facebookin, Twitterin, Instagramin tai mummosi alusvaatevaraston (tai, uudestaan ajateltuna, älä edes avaa sitä), otat päivän tärkeimmän työn käsittelyyn. Teet sitä, sanotaan vaikka 15 minuuttia (hyvä tapa huijata itseään aloittamaan on luvata tehdä tärkeää työtä vain muutaman minuutin...yleensä työ imaisee mukanaan ja tulee kuin huomaamatta tehdyksi), ja sen jälkeen - mutta vasta sen jälkeen - teet vähemmän tärkeitä töitä.

Kuulostaa yksinkertaiselta ja sitä se onkin, mutta myös potentiaalisesti elämää mullistavalta. Työtehoon ja päivittäisiin aikaansaattamisiin suhteutettuna se voi olla kaikkein tärkein muutos ajankäytössäsi.

Kokeile siis.

PS. Käytännössä (minulla) se toimii näin:
  • laitan lapulle kerran kuussa kuukauden tärkeimmät projektit (n. 3 - 5 kpl)
  • kerran viikossa teen viikon tehtävälistan (n. 5 + tehtävää)
  • merkkaan päivittäisille lapuille Päivän Tärkeimmän Työn (n. 1-3 kpl)
Näin saan enemmän tai vähemmän oleellisia asioita aikaan, enemmän tai vähemmän ajallaan.

Hyvää oloa kaikille. 

Hei.