Miten valmistautua loppuvuoteen?

Vuoden lopussa minulla on ollut tapana tehdä uudenvuodenkatsaus. Katsaukseni jakautuu kahteen osaan: mitä hyvää on tapahtunut kuluvana vuonna ja mitä haluan tehdä eri tavalla tulevana vuotena.

Molempia katsauksia varten minulla on kansio. Ne ovat pieniä kalenterikäyttöön tarkoitettuja kuuden renkaan rengaskansioita ("Six-Ring Binder"), jollaisia usein löytää kirpputoreiltakin.

Ensimmäiseen kansioon talletan kuluneen vuoden huippukohdat, yleensä viisi kappaletta. Tämä siksi, että toiveita miettiessään unohtaa usein olla kiitollinen siitä, mitä on saanut aikaan. Tätä muuten tutkimuksetkin tukevat, jos mielii sekä olla onnellinen että saavuttaa tavoitteitaan.

Toiseen kansioon kirjoitan ylös tulevaa vuotta varten yhdestä viiteen tavoitetta. Yleensä kolme toivetta on sopiva määrä. Niitä saattaa, vuodesta ja elämäntilanteestani riippuen, sitoa yhteen tietty teema, kuten ”raha” tai ”kunto” tai muu vastaava.

On mukava muistella taaksejäänyttä aikaa ja huomioida, mitä on tapahtunut. Kirjoittaessani listaa kuluneen vuoden kohokohdista elän ne uudelleen. Kun laitan listan kansioon, tiedän löytäväni kuluneen elämäni kohokohdat yhdestä paikasta dementian aloittaessa joskus tuonnempana askelluksensa.

On myös mukava arvioida elämäänsä ja katsoa, mihin suuntaan sen haluaisi menevän tulevana vuotena. Se tuo miellyttävän itseohjautuvuuden tunteen. Tavoitellessamme elämässämme tärkeiksi katsomiamme asioita luomme tietoisesti tulevaisuuttamme. Sen oma-aloitteinen rakentaminen, niin suurta kuin se onkin, on lopulta vain häivähdys siitä todellisesta hengen ja sielun suuruudesta, joka ihmiselle on mahdollista: rajattomuudesta, jonka henkilökohtainen oivaltaminen ei milloinkaan voi olla tavoittelemisen vaan uudelleen löytämisen tulos.

Mitkä ovat olleet sinun kohdallasi tämän vuoden viisi parasta asiaa? Mitä vielä voisit tehdä saadaksesi jonkun niistä takuuvarmasti toteutumaan?