Miten ymmärtää itseään enneagrammin avulla: Osa 7 - Intonen

Taivaisen kirjasta:

[Intonen] on charmantti, kekseliäs, huumorintajuinen ja utelias optimisti, jonka elämä ei yleensä tunnu kurjalta. Hän levittää iloa ja innostusta ympärilleen. Alakulon tunne saattaa käväistä hipaisten pikkuisen hänenkin elämäänsä. Hänen [sudenkuoppansa] on ahneus. Elämässä pitää saada kokea paljon. Hän ei pidä rajoituksista eikä säännönmukaisesta elämästä. Hän kukoistaa myönteisessä ilmapiirissä ja innostuu uusista asioista ja kokeiluista. Hän ei pidä kontrollista tai määräilystä eikä kielteisestä lähestymistavasta…Hänen mielikuvituksensa tuottaa sopivassa seurassa loputtomasti ideoita…Hän voi olla myös puolustautuva, keskittymiskyvytön ja itsepäinen, ja hänessä saattaa ilmetä narsistisia piirteitä…Myöhästymiset ja aikataulunmuutokset kuuluvat useiden Intosten elämään.

Intonen on kuin Peter Pan, joka ei tahdo kasvaa aikuiseksi, koska maailmassa on niin paljon nähtävää ja koettavaa. Intosen sudenkuoppa on ahneus, joka ilmenee haluna olla rajoittamatta itseään ja omia kokemuksiaan.

Kun Intonen kasvaa kohti omia kehitysmahdollisuuksiaan, ahneus vaihtuu Intosen syvään viisauteen, joka on Ichazon mukaan:

Tietoisuus siitä, että Todellisuus on toisiaan seuraavien hetkien sarja, joista jokainen edustaa ’nykyhetkeä’, ja että maailmankaikkeuden jatkuvasti itseään ilmaiseva luonne voidaan kokea vain olemalla nykyhetkessä läsnä. Todellista työtä voidaan tehdä ja todellisia tuloksia voidaan saada aikaan vain tekemällä työtä nykyhetkessä.

Intosen viisaus on siis työnteko ja siitä seuraava ominaishyve on selkeys elämässä oleellisten kokemusten ja asioiden suhteen.

Olitpa sitten itse Intonen, hänen esimiehensä, alaisensa tai kollegansa, muista tämä: hyväksy Intosen tarve olla rajaton, ja haasta hänen käsityksensä tuon tarpeen lähtökohdista, jotta Intonen voi kasvaa kohti ominaishyvettään.

  • Intosen tunnuspiirteet: seikkailija, nautiskelija, optimisti
  • Intosen sudenkuoppa: ahneus
  • Intosen viisaus: työnteko
  • Intosen ominaishyve: selkeys


Harjoitus R: Työntekoon ja selkeyteen

Mitä ajattelet menettäväsi, jos suuntaat huomiosi yhteen, rajattuun työhön ja saatat sen valmiiksi? Onko tuo, mitä ajattelet menettäväsi, sinulle oikeasti tärkeää? Yritä tehdä vähemmän asioita, mutta paremmin. Tee näitä asioita ammattilaisen ylpeydellä, korvaa suunnitelmat ja ahneus työllä ja selkeydellä. Muista että henkilökohtainen kasvusi voi liittyä valinnan mahdollisuuksien tietoiseen rajaamiseen.