Miten ymmärtää itseään enneagrammin avulla: Osa 8 - Voimanen

Taivaisen kirjasta:

Voimasta motivoi tarve haastaa toisia, luottaa itseensä, olla vahva ja välttää heikkoutta ja riippuvuutta toisista. Voimanen on suorasukainen ja horjumaton ja täynnä energiaa. Hän huomaa vaistonvaraisesti epärehellisyyden ja epäoikeudenmukaisuuden ja käy taistelemaan niitä vastaan suoraan ja avoimesti. Hänen huomionsa suuntautuu valtaan, vaikuttavuuteen ja kontrolliin. Hän on suora, lojaali ’jalat maassa’ -tyyppi. Kun hän sitoutuu johonkin projektiin, hän panee siihen kaiken energiansa…Siinä missä Tarkkanen on kiltti poika tai tyttö, Voimanen on mieluummin paha poika tai tyttö, joka ei aina noudata toisten tekemiä sääntöjä. Voimanen voi olla autoritaarinen, hänellä on itseluottamusta, hän ei hienostele ja hän suojaa omiaan…Hän myös mielellään ottaa johdon käsiinsä. Hän jättää helposti suhteistaan tunnesisällön pois, koska hänen on vaikea tunnistaa ja ilmaista tunteita, varsinkin heikkoutta ja haavoittuvuutta.

Voimanen on kuin suuryritystään eteenpäin jyräävä johtaja, joka herättää pelonsekaista kunnioitusta läheisissään. Voimasen sudenkuoppa on himo, joka ilmenee valtaan, kontrolliin ja riippumattomuuteen kohdistuvana haalimisen tarpeena.

Kun Voimanen kasvaa kohti omia kehitysmahdollisuuksiaan, himo vaihtuu Voimasen syvään viisauteen, joka on Ichazon mukaan:

Tietoisuus siitä, että maailmankaikkeus on todellisuudessa olemassa juuri nyt; että tämä olemassaolo on itse oma määritelmänsä, ja että se jatkaa olemassaoloaan ihmisen ymmärryksestä huolimatta; ja että ihminen kokee Todellisuuden kaikkein täydellisimmin kun hän kohtaa jokaisen hetken tuoreena, ilman ennakkokäsityksiä siitä, mitä tulisi tapahtua.

Voimasen ominaishyve on siis totuuden tunteminen ja siitä seuraava ominaishyve on viattomuus, jonka avulla jokainen hetki voidaan kokea tuoreena, ilman muistoja, arvostelmia tai odotuksia.

Olitpa sitten itse Voimanen, hänen esimiehensä, alaisensa tai kollegansa, muista tämä: hyväksy Voimasen tarve kontrolloida, ja haasta hänen käsityksensä tuon tarpeen lähtökohdista, jotta Voimanen voi kasvaa kohti ominaishyvettään.

  • Voimasen tunnuspiirteet: vaikuttaja, suojelija, itsevarma, haastaja
  • Voimasen sudenkuoppa: himo
  • Voimasen viisaus: totuus
  • Voimasen ominaishyve: viattomuus


Harjoitus S: Haavoittuvuuden kohtaaminen

Piilotatko vahvan ja rohkean ulkokuoresi taakse jotain herkkää, haurasta ja haavoittuvaista? Voitko tunnistaa mikä se on? Yritä kertoa tästä haavoittuvasta osasta itseäsi ihmiselle, johon luotat. Oman haavoittuvuuden kohtaaminen vaatii suurta voimaa ja rohkeutta, jotka ovat juuri sinulle tyypillisiä vahvuuksia.