Miten ymmärtää itseään enneagrammin avulla: Osa 4 - Syvänen

Taivaisen kirjasta:

Syvästä ohjaa tarve olla ainutlaatuinen…[Hän] kaipaa paljon valoa omaan sisäiseen maailmaansa, joka melko usein näyttää synkältä ja pimeältä…Syvänen on kaikista enneagrammityyleistä parhaiten tietoinen omista tunteistaan. Se on sekä suuri lahja että kuilu, johon Syvänen putoaa, kun antaa voimakkaiden tunteidensa viedä mukanaan niin, ettei kykene toimimaan tavoitteidensa suuntaan. Syvänen luovuttaa helposti. Hän loukkaantuu, joutuu alakuloon ja menettää kiinnostuksensa ja toimintavoimansa…Hän on omaehtoinen mutta kaipaa syvää yhteyttä toiseen ihmiseen…Hän saattaa olla myös synkkä, vetäytyvä, itsekeskeinen, itsepäinen ja raskas. Tonkiessaan totuutta hän kaivaa verta nenästään eikä hevin luovuta, vaikka sattuu.

Jokainen, joka tuntee traagisen romantikon tai taiteilijaluonteen, tuntee Syväsen. Tämänkaltaisen luonteen sudenkuoppa on kateus, tunne siitä, että ruoho on vihreämpää aidan toisella puolen.

Kun Syvänen kasvaa kohti omia kehitysmahdollisuuksiaan, kateus korvautuu ymmärryksellä omasta ainutlaatuisuudesta, ja Syvästä vaivaava puutteellisuuden tunne hälvenee ja poistuu. Tällöin Syvänen pääsee kiinni syvään viisauteensa, joka on Ichazon mukaan:

Tietoisuus siitä, että jokainen ihminen syntyy luonnollisten, objektiivisten lakien seurauksena ja että nämä lait jatkavat toimintaansa ihmisessä läpi elämän. Koska kaikki lait ovat yhteen kietoutuneita, on jokaisella ihmisellä kiinteä fyysinen yhteys Todellisuuden kokonaisuuteen – maailmankaikkeuteen. Tämä on todellisen omaperäisyyden lähde.

Syväsen viisaus on siis maailmankaikkeuden omaperäisyyden tiedostaminen, ja ominaishyve on sitä seuraava tyyneys oman ainutlaatuisuuden ja sen syvän, ikuisen luovuuden lähteen suhteen.

Olitpa sitten itse Syvänen, hänen esimiehensä, alaisensa tai kollegansa, muista tämä: hyväksy Syväsen tarve olla ainutlaatuinen, ja haasta hänen käsityksensä tuon tarpeen lähtökohdista, jotta Syvänen voi kasvaa kohti ominaishyvettään.

  • Syväsen tunnuspiirteet: individualisti, romantikko, kaipaaja
  • Syväsen sudenkuoppa: kateus
  • Syväsen viisaus: omaperäisyys
  • Syväsen ominaishyve: tyyneys

Harjoitus O: Erilaisena oleminen

Voitko huomata toistuvan kaavan elämässäsi, jossa painotat enemmän eroavaisuuttasi toisista ihmisistä kuin yhteyttä heihin? Mitä tämä erottautuminen sulkee ulottuviltasi? Onko tuon eroavaisuuden taustalla halu olla syvästi yhteydessä toisiin? Mikä voisi olla vaihtoehtoinen muoto luoda yhteys itseen ja toisiin sosiaalisesti toimivammalla tavalla?