Miten ymmärtää itseään enneagrammin avulla: Osa 2 - Apunen

Taivaisen kirjasta:

[A]pusta ohjaa tarve olla tarvittu ja auttaa toisia…Kauneus ja viihtyvyys ovat Apuselle tärkeitä. Hän on myös kova touhuamaan [ja] kuuluu monenlaisiin ihmissuhdeverkostoihin. Ylenmääräinen touhuaminen saattaa kuitenkin johtaa itsensä kadottamiseen. Kun Apunen lupaa täyttää liikaa toisten odotuksia ja pyyntöjä, hän ei ehdi eikä jaksa enää kuunnella omia syviä tarpeitaan ja tunteitaan…Hän on miellyttäjä, joka ei missään tapauksessa tahdo loukata ketään…Hän uskoo olevansa rakastettu, kun tekee hyvää toisille…Hän saattaa myös olla marttyyriuteen taipuvainen, epäsuora, manipuloija, liikaa sopeutuva, omistushaluinen ja liikaa itsensä kadottava.

Jos tunnistat itsesi kuvauksesta, voi olla syytä epäillä, että persoonallisuustyyppisi on Apunen. Tämän luonteen sudenkuoppa on ylpeys, joka ilmenee kyvyttömyytenä tunnustaa omat rajansa ja ottaa apua vastaan.

Kun Apunen kasvaa kohti omia kehitysmahdollisuuksiaan, häntä vaivaava tarve miellyttää toisia poistuu, ja hän pääsee kiinni syvään viisauteensa, joka on Ichazon mukaan:

Tietoisuus siitä, että Todellisuus liikkuu tiettyyn suuntaan selkeiden luonnonlakien mukaan tietyllä voimalla. Helpoin tapa käsitellä tätä voimaa on liikkua yhdessä sen kanssa. Se on todellista vapautta.

Apusen viisaus on siis maailmankaikkeuden pyhän tahdon ja vapauden tiedostaminen, ja sitä vastaava ominaishyve on tuolle maailmankaikkeuden alkuvoimalle nöyrtyminen.

Olitpa sitten itse Apunen, hänen esimiehensä, alaisensa tai kollegansa, muista tämä: hyväksy Apusen tarve auttaa, ja haasta hänen käsityksensä tuon tarpeen lähtökohdista, jotta Apunen voi kasvaa kohti ominaishyvettään.

  • Apusen tunnuspiirteet: auttaja, antaja, uhrautuja
  • Apusen sudenkuoppa: ylpeys
  • Apusen viisaus: tahto
  • Apusen ominaishyve: nöyryys

Harjoitus M: Tarpeiden tasapainoinen huomioiminen

Kun haluat auttaa toisia, varmista että se tapahtuu heidän ehdoillaan. Yritä tiedustella, millaista apua toinen sinulta kaipaa. Pyri myös huomaamaan, kuinka toisten auttamisen seurauksena laiminlyöt itseäsi. Yritä tehdä päivittäin jotain pelkästään itsesi vuoksi, jotta et keräisi itseesi katkeruutta. Opettele olemaan omien tarpeidesi lähde – ja pidä tarpeistasi huolta.