Miten ymmärtää itseään enneagrammin avulla: Osa 1 - Tarkkanen

Seija Taivaisen kirjasta:

Tarkkasta ohjaa tarve elää oikein, ja hänen sisimpänsä vaatii häntä kohti yhtä parempaa. Hänellä on omasta mielestään heikkouksia, mutta hän ei helposti myönnä olevansa väärässä…Hän pyrkii elämään standardien mukaan, tekemään oikein ja parantamaan maailmaa. Hänellä on sisäinen paine kovaan työntekoon ja kyky saada aikaan paljon. Hän on luotettava, tuottelias, rehellinen, velvollisuudentuntoinen ja järkevä, ja hänellä on hyvä itsekuri…Hänellä on korkea moraali, ja hän pyrkii toimimaan eettisesti oikealla tavalla…Tarkkanen saattaa arvostella muita, nipottaa ja olla mustavalkoinen ja joustamaton…Hänen huomionsa suuntautuu virheisiin ja niiden korjaamiseen…Ikään kuin mikään ei riittäisi Tarkkaselle.

Jos tunnistat itsesi kuvauksesta, voi olla syytä epäillä, että persoonallisuustyyppisi on Tarkkanen. Näin ollen se on myös perusluottamuksesi sijaistoiminto. Tämänkaltaisen luonteen sudenkuoppa on viha, kokemus siitä, että todellisuus on sellainen kuin sen ei kuuluisi olla.

Kun Tarkkanen kasvaa kohti omia kehitysmahdollisuuksiaan, viha korvautuu ymmärryksellä todellisuuden sellaisuudesta tai hyvyydestä, ja Tarkkasta vaivaava todellisuuden vastustaminen hälvenee ja poistuu. Tällöin Tarkkanen pääsee kiinni syvään viisauteensa, joka on Oscar Ichazon mukaan:

Tietoisuus siitä, että Todellisuus on prosessi, jolla on suunta ja tarkoitus. Jokainen hetki tämän liikkeen sisällä yhdistyy prosessissa yhteen päämäärään, jolloin jokainen hetki on täydellinen.

Tarkkasen viisaus on siis pyhä täydellisyys ja siitä seuraava ominaishyve rauhallisuus.

Olitpa sitten itse Tarkkanen, hänen esimiehensä, alaisensa tai kollegansa, muista tämä: hyväksy Tarkkasen tarve muuttaa ja uudistaa, ja haasta hänen käsityksensä tuon tarpeen lähtökohdista, jotta Tarkkanen voi kasvaa kohti ominaishyvettään.

  • Tarkkasen tunnuspiirteet: omantunnontarkka, perfektionistinen, haluaa uudistaa ja muuttaa maailmaa
  • Tarkkasen sudenkuoppa: viha
  • Tarkkasen viisaus: täydellisyys
  • Tarkkasen ominaishyve: rauhallisuus

Harjoitus: Virhepoliisina oleminen

Huomaatko elämässäsi toistuvan kaavan, jossa et ainostaan pyri tekemään itse oikein, vaan paikkaat myös toisten tekemiä virheitä ja erehdyksiä? Missä tilanteissa tämä toistuu? Mitä olettamuksia tuon kaavan taustalla on? Miltä sinusta tuntuu tämän seurauksena suhteessa itseesi ja toisiin?