Miten löytää elämäntyönsä

Elämäntyön löytäminen on astetta haastavampaa kuin elämäntehtävän löytäminen.

Elämäntehtävä koostuu asioista, joita täytyy oppia ollakseen parempi ihminen ja vastatakseen elämän asettamiin haasteisiin paremmin. Se on ikään kuin ihmisen objektiivinen velvollisuus, jolla hän maksaa takaisin oman syntymänsä maailmankaikkeudelle asettaman taakan…ja jolla hän myös lunastaa oikeuden nauttia elämästä enemmän. Mitä onnistuneemmin omaan elämäntehtävään pyrkii vastaamaan, sen mukavammalta, helpommalta ja stressittömämmältä elämä tuntuu.

Elämäntyö, sen sijaan, tarkoittaa asiaa, jonka osaa tehdä muita paremmin, ja josta on muille mahdollisimman paljon hyötyä.

Fritjof Schuon sanoi nykyihmisen humanismin olevan hyödyllisyyttä hyödytöntä ihmistä kohtaan. Elämäntehtävän noudattamisen tarkoitus on yrittää paikata oma sirpaleisuutensa ja tehdä itsestään hyödyllinen. Elämäntyön tarkoitus on auttaa kohdentamaan tämä hyödyllisyys tuottavaan työhön.

Elämäntehtävää toteuttamalla ihminen oppii vähitellen tuntemaan itsensä ja oman kasvunsa paikat. Elämäntyössään ihminen auttaa muita ihmisiä kasvamaan.

Elämäntyön tunnusmerkkejä on kolme: (1) olet siinä parempi kuin kukaan muu, (2) sinulle ollaan valmiita maksamaan siitä, ja (3) olet siitä intohimoisen älyttömän innoissasi.

Elämäntyön kriteerejä ei ole helppo täyttää. Voimme olla innoissamme vaikkapa lättyjen paistosta, mutta emme ole siinä maailman (tai Suomen, tai Paraisten) parhaita. Voimme olla parhaita autonasentajia, mutta mieluummin opettaisimme kemiaa. Tai voimme saada rahaa opettamisesta, mutta mieluummin asentaisimme autoja.

Elämäntyön löytämisen prosessi kannattaa aloittaa rehellisyydestä: mitä minä oikeasti haluan kaikkein eniten tehdä? Määrittele vastauksesi mahdollisimman tarkkaan. Sen jälkeen on kysyttävä: miten voin elää sillä? Ketkä, täsmälleen ottaen, ovat asiakkaitani? Ketkä ovat valmiita maksamaan minulle siitä? Ja lopuksi on hyvä varmistaa, että on omassa työssään niin hyvä, ettei kilpailijoita edes ole. Tuo erottautuminen voi tapahtua monella tavalla. Kilpailu on tavallaan vain mielikuvituksen puutetta; puhdas osaaminen on vain yksi tapa olla hyvä työssään. Voit olla esimerkiksi maailman huumorintajuisin autonasentaja, empaattisin lääkäri, tai suorapuheisin vyöhyketerapeutti, jota maailma (tai Suomi, tai Paraisten länsiosa - on tärkeää myös määritellä oman työmaailmansa rajat) tuntee.

Oma elämäntyö hahmottuu vähitellen, niin kuin tutkijat Erik Eriksonista George Vaillantiin ovat osoittaneet. Kolmekymppisen elämäntyön haasteena on vakiinnuttaa uransa eli avautua ulospäin maailmaa kohti (tai jäädä sisään itsensä vangiksi); neli- ja viisikymppinen kohtaa elämäntyönsä puitteissa uudenlaisen luovuuden ja tuotteliaisuuden vaatimukset (tai jää paikoilleen vanhoihin kuvioihinsa, kuihtuen uusien haasteiden puuttuessa); eläkkeelle siirtyvän ihmisen elämäntyön haasteena on jatkaa osaamisensa jakamista (tai pitää se sisällään, ja näivettyä); viimeisten vuosien aikana elämäntyö kysyy tekijältään onko tämä tyytyväinen panokseensa (vai tunteeko hän jättäneensä oman panoksensa antamatta muille ihmisille tuottavan työn merkeissä).

Oli elämänkaaren vaihe mikä tahansa, sama vaatimus sisältyy elämäntyöhön. Sen tarkoitus on olla muille hyödyksi. Tähän vaatimukseen vastaaminen tavalla, joka haastaa oman osaamisen äärirajoilleen ja tuottaa itselle nautintoa, on elämäntyön toteuttamista. Tämän vaatimuksen hylkääminen johtaa tarkoituksettoman elämän variaatioihin: kolmekymppisen itseensä käpertymiseen (á la Pussikaljaelokuva), luovuuden näivettymiseen (á la viidenkympin kriisin ylikompensaatio), työn tuoman merkityksen katoamiseen (á la eläköitymiskuolema) ja lopulta eksistentiaaliseen ahdistukseen kuolinvuoteella siitä, että antoi pelon säädellä omaa elämäänsä rakkautta enemmän kun oli vielä valintojen aika.

Elämäntyön löytäminen on siis jatkuva prosessi, joka vaatii rehellisyyden ja rohkeuden lisäksi kolmen periaatteen ymmärtämistä. On tiedettävä, missä olet hyvä; ketkä ovat hyvydestäsi valmiita maksamaan; ja mitä tekisit vaikka ilmaiseksi, koska olet siitä niin tolkuttoman innoissasi.

Sen jälkeen, elämäntyö voikin alkaa.