Kolme taloudellisen älykkyyden arkkityyppiä

Taloudellista älyä pohtiessani olen viime aikoina nähnyt mielenkiintoisia unia.

Ensimmäisessä unessa ostamani auton avaimet olivat hukassa. Sapetti, koska uusi käytetty autoni oli hieno, amerikanrauta, ja olisin halunnut viedä rouvan ajelulle. Vaan kun avaimet oli viety, emme päässeet mihinkään.

Toisessa unessa ystäväni ajoi minun ollessani kyydissä ohjaamansa auton metsään. Auto romuttui korjauskelvottomaksi, mutta ystävääni se ei liiemmin haitannut. Itse asiassa hän poistui paikalta katsomaan Riistettyjen keikkaa.

Kolmas uni - johon tällä ei liittynyt autoa - kuvaili tilannetta, jossa olin markkinoilla. Istuin syrjässä, kentän laidalla, kun samaan aikaan tuttavani myi muiden ihmisten keskellä kirjoja hyvällä menestyksellä.

Jokainen uneni kertoi jotain taloudellisen älykkyyden arkkityypeistä.

Hukassa olevat avaimet kertoivat taloudellisen älyn tarvitsevan ymmärryksen avaimia. Ilman niitä mikään ei käynnisty. Ei, vaikka auto olisikin hallussa. Tuo uni heijasti Ymmärryksen arkkityyppiä: taloudellisen suunnittelun ja rahanhallinnan osaavaa hahmoa.

Metsään ajettu auto kertoi tyypistä, joka tieten tahtoen menee raha-asioissa metsään. Tuo uni heijasti Tuhoamisen ja itsensä-riistämisen arkkityyppiä: piittaamattomuutta ja "se-on-vain-rahaa...voitko-muuten-lainata-vähän?" -asennetta.

Kolmas uni oli kaikkein antoisin. Sen arkkityyppi oli Yrittäjän arkkityyppi: tuttavani hahmo oli (1) siellä, missä oli ostajia, (2) hänellä oli jotain, mitä haluttiin ostaa, ja (3) hän toi tuotteensa ostajien tietoon tehokkaasti.

Unten kuvaamat kolme taloudellisen älykkyyden arkkityyppiä - Ymmärryksen, Tuhoamisen ja Yrittäjyyden arkkityypit - sisältävät mielestäni paljon olennaista siitä, mitä talodellisesta älystä täytyy tietää.

Siinä missä ensimmäinen uni osoitti tarpeen lisätä ymmärrystä, toinen uni osoitti miten ymmärrystä tuhotaan, ja kolmas uni osoitti miten ymmärrys viedään käytäntöön olemalla ostajien keskellä ja tuomalla esiin oma palvelu tai tuote.

Näissä merkeissä, á propos: filosofinen vastaanotto Zenon stressinpoisto-ohjelmilla on täydellinen rahat-takaisin -takuu. Kerro millä elämänalueellasi haluat astua stressivapaalle vyöhykkeelle, ja jatketaan keskustelua.