Miten työstää unelmaansa

On vaikeaa toteuttaa omia haaveitaan. Niiden tiellä on monia esteitä. Monet niistä liittyvät nykyisen olemisen tapamme noidankehään: tapaamme ajatella ja toimia samalla tavalla - ja kohdata samat ongelmat, kerta toisensa jälkeen.

Usein unelman työstäminen loksahtaa paikoilleen, kun uusi olemisen tapa löytyy.

Uusi olemisen tapa tarkoittaa sellaista maailmassa-olemisen tapaa, joka sisältää nykyisen olemisen tavat parhaat puolet ja joka ylittää sen rajoitukset.

Käytän selventävänä esimerkkinä itseäni.

Olen pitkään kamppaillut tuottavuuden ja merkityksellisen työnteon tasapainottamisen kanssa. Suomeksi se tarkoittaa sitä, että olen ollut "Idealistinen nälkätaiteilija".

Idealistisen nälkätaiteilijan hyvät puolet ovat vaikkapa sitä, että luovuus, ideointi ja uusien mahdollisuuksien kehittäminen ovat tärkeitä arvojani. Huonot puolet ovat niitä, että minun on vaikea alistua muiden käskyvaltaan, säännölliseen tylsään työhön ja rutiineihin.

Yhdessä nämä tarkoittavat kutakuinkin sitä, että olen hyvä tyyppi, mutta ei sillä juuri perhettä elätetä.

Aihe on tärkeä erityisesti nyt, kun toinen lapsemme on syntyvä päivänä (tai oikeastaan tuntina) minä hyvänsä.

Motivaatiota muutokseen siis luulisi löytyvän!

Nykyisen olemisen tavan noidankehästä on vaikeaa päästä ulos ellei tilalla ole uutta, tulevaa olemisen tapaa. Kyse on vähän kuin laihduttamisesta: jos nykyisten läskien tilalle ei ole visioitu jotain muuta kuin pelkkää läskien poissaoloa - laihuutta - ei muutos välttämättä ole kovin kestävä, eikä kovin motivoivakaan. Tilalle tarvitaan lihaksia, jäntevyyttä: jotain uutta.

Kun kykenen oivaltamaan uuden olemisen tavan olen astunut hetkeksi ulos nykyisen olemisen tapani kehältä ja nähnyt jotain sitä suurempaa.

Minun kohdallani kyse voisi olla vaikkapa "Tuotteliaan taiteilijan" tavasta olla, ajatella ja toimia.

Kun tuottelias taiteilija tupsahti mieleeni, oli siinä jotain vaistomaisesti oikean tuntuista. Se ei vaikuttanut uhraavan taiteilijana olemista - luovan olemisen tavan näkymätöntä itseisarvoa - mutta ylitti sen kaiken terveen kasvun tavoin lisäämällä siihen jotain uutta: tuotteliaisuutta, johon puolestaan vaaditaan säännöllisyyttä, kurinalaisuutta ja järjestelmällisyyttä.

Siinä missä köyhä, suoraan suolta kuistille juurtunut bluesmuusikko on esimerkki idealistisesta nälkätaiteilijasta, on elokuvaohjaaja Ingmar Bergman oivallinen esimerkki sen tuotteliaasta vastineesta. Urallaan tasaista laatua tuottanut Bergman ohjasi nelisenkymmentä elokuvaa ja saman verran näytelmiä, ja kirjoitti lukuisia kirjoja. Hän jos mikä on perheellisen ja porvarillisen, mutta myös taiteelliseen kutsumukseensa sitoutuneen ihmisen esikuva.

Kun alat itse työstää omaa unelmaasi, ehdotan, että lähdet liikkeelle siitä, mikä nyt olet (Nykyisen olemisen tapasi vertauskuvasta) ja hahmotat sen jälkeen sen, joka haluat olla (Uuden olemisen tapasi vertauskuva). Uusi olemisen tapa auttaa ankkuroimaan oman muutoksen johonkin konkreettiseen, helposti ymmärrettävään ja visuaaliseen mielikuvaan. Jos haluat apua hahmotustyössäsi, soita tai lähetä sähköpostia, ja minä vastaan.

Parin - kolmen seuraavan päivän aikana voi silti olla ruuhkaa. On nimittäin uusi elämä syntymäisillään maailmaan.

Tervetuloa!

Ja loppuun vielä kannustusta meillä unelmamme rakentajille toistelta tuotteliaalta taiteilijalta, Pomolta itseltään.