Miten olla ajoissa

Tunnustetaan heti kättelyssä: ajanhallinta ja ajoissa oleminen on vaikeimpia asioita, mitä tiedän.

En tiedä miksi näin on, mutta näin vain on.

Tämä aamu oli erinomainen esimerkki. Myöhästyin ensimmäisestä bussista ja melkein toisesta - vain holtiton kaahaus ja takinliepeiden lepatus juoksuaskeleita ottaessani pelasti jälleen yhdeltä, nöyryyttävältä myöhästymiseltä.

Niinpä siis tein listan. Teen aina listan ollessani ahdistunut. Tälläinen siitä tuli.

1. Tunnista kaava. Kaikki muutos alkaa sillä, että näkee omassa elämässään toistuvan kaavan. Tuon kaavan havainnointi ja tarkkailu on tietoista läsnäoloa ja pakenemattomuutta.

2. Laita tavarat valmiiksi edellisenä iltana. Laukun pakkaus, eväät tai päälle laitettavat vaatteet kannattaa asettaa valmiiksi jo illalla. Aamun vähäinen energia kuluu kuitenkin lähinnä hengittämiseen ja pystyssä pysymiseen.

3. Suunnittele aamu mielessäsi ennen kuin nukahdat. Käy läpi mitä teet aamulla kohta kohdalta viime töiksesi illalla. Mielikuvaharjoittelun voima yli-inhimillisiä voimia vaativassa suorituksessa, kuten bussiin ehtimisessä, on huomattava. Vaikean tilanteen on tällöin jo ikään kuin kohdannut etukäteen.

4. Keskity oleelliseen. Suurin ongelmani myöhästymisessä on se, että lähden toistuvasti liian myöhään. Ajattelen takarajan olevan kauempana kuin se todellisuudessa onkaan. Samalla ahnehdin: kyllä minä vielä tämän ehdin tekemään, ja tämän, ja tämän... Vaan en ehdi. On osattava jättää asioita tekemättä ja keskityttävä oleelliseen.

5. Ota vastuu. Ajallaan oleminen on elämämasenne, ei pelkkä tapa. Se kertoo proatiivisuudesta oman elämän suhteen. Se kuvastaa aloitteellisuutta omia sitoumuksia kohtaan. Se heijastaa tervettä ylpeyttä ja toisten kunnioitusta. Täsmällisyyden sanotaan olevan kuninkaiden kohteliaisuutta. Ilman sitä ihminen on elämän narri, kuten kirjoittajanne oli tänä aamuna.

On aika olla narri ja on aika olla kuningas. Olit kumpi tahansa, ole ajoissa. Se on arvovalinta, jonka kautta näkyy luottamus elämään, itseen ja toisiin ihmisiin.