Tärkein artikkeli, jonka olen julkaissut: osa 3 - Ihmisolemus ja hyvä elämä

Toinen perusta hyvälle elämälle on ihmisolemuksen tasapaino.

Ihmisen olemuksellisia ulottuvuuksia on vähimmillään neljä. Ne ovat keho, tunteet, ajattelu ja henki.

Ilman suoraa, kokemuksellista yhteyttä, ihmisolemuksen osat jäävät teoreettisiksi käsitteiksi. On viisasta yrittää käytännössä tutkia mitä keho, äly, tunteet tai henki saattaisivat omalla kohdalla tarkoittaa. Paras tapa tutkia niitä on rakentaa niiden ympärille jonkinlainen harjoitusohjelma, ILP tai itsetutkimuksen viitekehys, joka auttaa pitämään ne osana tavallista arkipäivän elämää. Yksinkertaisimmillaan tuota kehystä voidaan kuvata maksiimilla:

"Tee kaikki mitä teet koko olemuksellasi."


Ihmisen olemuksen neljä osaa ovat oikeastaan niin yksinkertaisia, että niistä kirjoittaminen sotii hyvää elämää vastaan. Oleellista on, että yrittää päivittäin tehdä jotain, joka aktivoi, ylläpitää ja kehittää (elämän dynamiikan kolme voimaa, joista kenties joskus lisää) kehoa, tunteita, älyä ja henkeä. Sen enempää niistä ei kannata edes sanoa.

Jotta kirjoitus ei olisi kuitenkaan täysi tynkä, laitetaan loppuun vielä kolme tapaa, joilla hyvää elämäänsä voi rakentaa koko olemusta kattavaan suuntaan:

  1. Aloita ILP. Lue kirja, tämä kirjoitus tai koko blogi, ja suunnittele oma ohjelmasi kuukauden / kesän / vuoden ajalle.
  2. Omaksu kokonaisvaltainen aamurutiini. Meditoi, voimistele, lue jotain, kirjoita päiväkirjaa. Käytä tähän 30 minuuttia joka aamu ja olet 30 päivän kuluttua uusi ihminen.
  3. Älä stressaa. Koko olemuksesi on joka tapauksessa käytössä. Et ehkä vain tiedosta sitä. Osat ovat unessa, josta ne voidaan kyllä herättää. Kuuntele itseäsi, ja aktivoi yksi osa kerrallaan, vaikkapa kuukauden ajan. Lempeästi hyvä tulee.