Elämänmuuttajan muistilista osa 2/2

Takaisin päiväjärjestykseen. Artikkelin ensimmäisessä osassa käsiteltiin viittä yleisehdotusta elämänmuutoksen toteuttamiseksi. Toisessa osassa tarkastellaan elämänmuutosta ammattiauttajan näkökulmasta - erityisesti niitä vaatimuksia, joita elämänmuutoksen auttajalta vaaditaan. Olkaa siis hyvä.


6. Varo yksipuolista apua (vaikka saisit sitä ilmaiseksi). Monet elämänmuutoksen helpottajista tarkoittavat hyvää. Mahdollisesti jopa kaikki. Ja jos kaikki, jotka tarkoittavat hyvää myös tekisivät sitä, maailma olisi hyväntekijöitä täynnä. Näin ei tietenkään ole. Elämänmuutos on moniulotteinen ilmiä, kun elämä itse. Jos auttajan maailmankuva ei ole integraalinen, systeeminen ja kokonaisvaltainen, hänen apunsa on parhaimmillaankin vajavaista, pahimmillaan haitallista. Vaadi siis muuttoavultasi kykyä nähdä sinut monipuolisesti.

7. Varmista, että auttajasi ymmärtää sinua yhtä hyvin tai paremmin kuin itse ymmärrät itseäsi. Muussa tapauksessa hän on konikauppias ja puoskari. Ei riitä, että sinut nähdään ulkopuolisen silmin. Elämänmuuttoavun tulee uida nahkoihisi ja yrittää ymmärtää mahdollisimman kokemuksellisesti miltä tuntuu olla juuri sinä, juuri sinun tilanteessasi. Tähän vaaditaan joko lähes yliluonnollisen intuitiivista empatiakykyä tai integraalisen laajaa ymmärryksen työvälineistöä. Pidä huolta, että muuttoapusi ymmärtää ainakin jommankumman päälle.

8. Vaadi auttajaltasi kokemusta, koulutusta ja teorian osaamista.
Muuttoavullasi pitää olla ymmärrys (1) muutoksen ja muutosvastarinnan prosessista, (2) muutoksen helpottamisen ja muutosvastarinnan ylittämisen metodeista, sekä (3) muutoksen ja kasvun taustalla olevasta teoriasta ja mallista. Prosessin tunteminen vaatii omakohtaista kokemusta elämänmuutoksen toteuttamisesta, kernaasti useilla eri elämänalueilla. Metodien osaaminen vaatii opiskelua ja kouluttautumista. Teorian ymmärtäminen vaatii satoja ja tuhansia tunteja kelmeän lukulampun valossa. On viisasta, että vaadit auttajasi vaatineen itseltään näitä kaikkia.

9. Katso onko osaaminen auttajasi olemuksessa. Kaikkien kolmen osaamisen ruumiillistaminen on hyvän muuttoavun lopullinen mittari. Jos ammattiauttamista harjoittavassa lähimmäisessäsi on jotain, joka ei vaikuta ulkoa opitulta, hyvä. Jos hän osaa välittää tuon ulkoa oppimattoman ja sisäistetyksi tulleen viisauden, parempi. Jos hän kykenee herättämään sinussa oman piilevän kykysi tulla joksikin, joka olet aina tiennyt olevasi mutta jota et ole vielä itse kyennyt - tai uskaltanut - lähestymään, opettelemaan ja elävöittämään, vielä parempi. Ja jos hän tehdessään näin toteuttaa myös itseään, paras.

10. Luota vaistoosi. Pitäminen on tärkeää kaikissa ihmissuhteissa. Etenkin niissä, joissa on tarkoitus jakaa jotain itselle tärkeää ja arvokasta. Luottamus syntyy pitämisen tunteesta, ja tuo tunne on yksinkertainen. Jos se on läsnä, tartu tilaisuuteen ja kasva täyteen mittaasi. Jos ei, odota. Oikea ihminen saapuu kyllä kohdallesi. Nopeammin kuin arvaatkaan.