Mitä on Integral Coaching?

Tämä viikko on ollut sangen ihmeellinen. Olen kirjoittanut ensi syksynä ilmestyvän kirjamme viimeisiä rivejä. Olen tehnyt asuntokauppoja. Ja olen aloittanut työt kahden asiakkaan kanssa.

Matka vastaanottotyöni aloittamiseen on ollut pitkä ja kivinen. Sitä juhlistaakseni julkaisen nyt uudelleen arkistojen tomuista kaivamani artikkelin. Alun perin vuonna 2009 julkaistu artikkeli kuvailee tunteitani Integral Coaching Canadan huikeatasoisesta koulutuksesta, joka toimii myös Zenon vakaana metodologisena pohjana. Olkaa siis niin hyvät, rakkaat lukijat: matkakertomus suuren maailman tyyliin.

______


Palasin viime viikolla Integral Coaching Canadan koulutuksesta. Amsterdamissa pidetty viiden päivän sessio oli erittäin intensiivinen ja täynnä uutta asiaa. Huomasin, miten käytännön työssä teorian tuntemus auttaa hyvin vähän.

Tämä koulutuksen ensimmäinen osio itsessään oli erittäin korkeatasoinen. Mukana ollut toinen suomalainen, coaching-konkari kolmenkymmenen vuoden kokemuksella ja oman yrityksensä sankari oli yhtä lailla hämmästynyt kuin minäkin. Miten näin kovaa kamaa voi edes olla, hämmästelimme Heinekeniemme ääressä aina pitkien koulutuspäivien päätteeksi.

Integral Coaching oli nyt ensimmäistä kertaa eurooppalaisten ulottuvilla. Muutamaa Kanadaan matkustanutta friikkiä lukuunottamatta olimme siis ensimmäiset eurooppalaiset (mukana oli väkeä myös Australiasta, Etelä-Afrikasta ja Argentiinasta), jotka saivat kokea henkilökohtaisesti "kaikkien aikojen parhaan integral-sovelluksen". Ja melkoinen sovellus olikin! Väki oli hyvinkin hiljentynyttä ja liikutettua viimeisenä päivänä, kun tuntoja purettiin ja koulutuksesta saatua hyötyä puitiin. Kuten ohjaajat Laura Divine ja Joanne Hunt totesivat, "This shit works".

Coachingia tuntemattomille - ala oli minulle vieras aina koulutusjakson alkuun saakka - selvitän lyhyesti mistä siinä on kyse. Coaching on eräänlainen terapian kevyempi versio; jos oman elämän käsittelyä vaativat aiheet eivät tunnu riittävän raskailta terapiaan, coaching voi auttaa. Kuten terapiassakin, coachingissa auttaminen pohjautuu jonkin teoreettisen mallin pohjalta tapahtuvaan kuunteluun, keskusteluun ja tulkintaan.

Integral Coaching - joka on muuten Kanadassa rekisteröity tavaramerkki - eroaa muista coaching-suuntauksista siksi, että se pohjautuu integraaliteoriaan, ja on ainoa Ken Wilberin "hyväksymä" AQAL-malliin perustuva coaching-sovellus. Kyse on ihmisen nykyisen olemisen tavan näkemisestä kokonaisvaltaisella tavalla (siitä mitä tuo tapa sekä mahdollistaa että sulkee pois) ja tämän pohjalta ohjatusta kestävästä kasvusta kohti uutta olemisen tapaa, joka voisi vapauttaa ihmisen tämänhetkisten ongelmiensa syistä. Touhuun tutustuneena voin vain sanoa, että teoriaa on käytetty erittäin älykkäästi ja elegantisti tavalla, johon vain asiaan syvällisesti perehtynyt ihminen kykenee. Tässä tapauksessa perehtyneitä on kaksi, kurssin vetäjät Laura ja Joanne, jotka ovat sekä yhtiö- että elämänkumppaneita.

Käytännössä - ja mahdollisimman kansantajuisesti - integraaliteorian sovellus Integral Coachingissa esiintyy kokonaisuuden näkemisen taitona: mitään oleellista ihmisessä ei haluta jättää tarkastelun ulkopuolelle. Toisin sanoen, integraalicoachille tullessasi voit olla varma, että hän tekee parhaansa tarkastellessaan sinua asiakkaana niin monelta kantilta kuin mahdollista. Samaa ei kovin moni terapiasuuntauskaan voi luvata (tästä kenties löytyy omakohtaisia kokemuksia psykologilla tai terapeutilla käyneiltä). Toinen tärkeä tekijä on kestävän kasvun periaate. Jotta kehitys voisi tuottaa pysyviä tuloksia, sen tulee perustua vakaaseen kehityspsykologiseen perustaan, joka Integral Coachingin tapauksessa tapauksessa on Robert Keganin subjekti-objekti-teoria. Näiden periaatteiden pohjalta, lyhyesti, Integral Coaching toimii.

Käytännön työhön tutustuminen nöyrrytti. Olin tietenkin ennen koulutuksen alkua lukenut Journal of Integral Theory and Practicen Integral Coaching -teemanumeron, kuunnellut Wilberin, Huntin ja Divinen podcast-haastattelut sekä katsonut Integral Lifen tuottamat aihetta esittelevät harjoitusvideot (erittäin suositeltavia, muuten). Itse harjoiteltuna työ oli kuitenkin hyvin erilaista. On toinen asia nyökytellä päätään lukemisensa tahdissa; toinen on olla itse tekijänä. Ero on vähän kuin katselisi taitoluistelijaa jäällä ja sen jälkeen yrittäisi itse piruettia parketilla. Onnistuu vaivoin.

Minun matkani Integral Coaching-työn tekijäksi on alussa, ja olen siitä tavattoman innoissani. Teoria, metodi ja prosessi sen toteuttamiseksi ovat ensiluokkaisia. Nyt tarvitsee vain kääriä hihat ja ryhtyä hommiin. Sen olen jo aloittanutkin, horjuen mutta vakaasti eteenpäin mennen, ensimmäisen koeasiakkaani kanssa. Katsotaan millaista hedelmää työ kantaa. Kukaties samalla mentaliteetilla kuin ikkunalaudallani kasvavat chilit: hitaasti tulee hyvää (ja tulista).


Julkaistu ensimmäisen kerran blogissa Kotona kosmoksessa 09/2009.