Miksi hallita energiaa ajan sijaan

Energia on ainoa asia, jota voimme elämässämme hallita.

Toisin kuin aikaa, meillä on käytössämme potentiaalisesti rajaton määrä energiaa. Tällä energialla voimme tehdä mitä haluamme: soittaa tuubaa, matkustaa Kiinaan tai kirjoittaa ensyklopedian. Valitettavasti tuhlaamme energiaamme kuin se olisi automaattisesti uusiutuva luonnonvara. Yritämme sen sijaan hallita aikaa, mikä on mahdottomuus.

Paras ja kutakuinkin ainoa asia, mitä tietoisesti voimme tehdä oman elämänhallintamme hyväksi, on oppia säästämään energiaa. Negatiiviset tunteet, heikko kunto, älyllinen laiskuus ja henkinen uni heikentävät mahdollisuuksiamme kokea se rajaton energiavaranto, joka joka hetki on ulottuvuillamme. Tässä kokemuksessa ei kyse ole niinkään jonkin lisäämisestä, vaan vuotojen tukkimisesta ja tarpeettoman poistamisesta.

Meditaatio, terapia, rakentava ajattelu, voimaharjoittelu, ravintoterapia tai jooga ovat menetelmiä, joiden avulla voimme ottaa askelia energian säästämiseen. Ne eivät opeta meille varsinaisesti mitään uutta. Pikemminkin ne auttavat ottamaan erilaisia asentoja - henkisiä, tunteellisia, älyllisiä ja kehollisia - jotka tunnemme syvällä munaskuissamme olevan meille luonnollisempia asentoja kuin ne, joihin olemme ehdollistuneet ja tottuneet. Nämä asennot antavat meille uudenlaisen, hyvin tavallisen ja hyvin luonnollisen tavan olla, toimia ja ajatella, jonka avulla energiaamme ei enää valu niin paljon hukkaan. Säästetyllä energialla voimme sitten tehdä mitä mielii: nauraa, laulaa tai olla ala(s)ti läsnäolevassa nykyhetken tilassa ihan vain huviksemme, ilman sen kummempaa merkitystä.

Vastaanottotyössäni olen huomannut, miten asiakkaan ongelmissa on monesti kyse lähinnä irtipäästämisestä uuden lisäämisen sijaan. On suuri haaste luopua energian hukkaamisen muodoista, joihin persoonamme on tottunut, ja joihin olemme oppineet luottamaan. Olemme ikään kuin niin tottuneita energian tuhlaukseemme, että muutos siitä poispäin pelottaa. Kuitenkin se on ainoa mahdollinen tie kohti tavallista parempaa elämää. Tämän elämän ainoa hallittava muoto on energia; ja sen ainoa hallinnan muoto on luopua
elämän energian tuhlauksesta.