Miten perustaa oma yritys: osa 4

Viimeinen osa yrityksen perustamista käsittelevästä artikkelisarjasta. Eron hetki on kaihoisa, mutta miehen pitää tehdä mitä miehen pitää. Eli tässä menee:

8. Raivaa polkuja luoksesi. Yrityksen omistamista voi verrata metsässä olevaan aukeaan. Se on paikka, jossa ihmiset tulevat onnellisiksi, jossa heidän elämänlaatunsa kohoaa ja jossa maailmankaikkeuden hyvinvointi on yrityksesi ansiosta parempaa kuin ennen. Tänne aukealle ihmisten pitäisi jotenkin löytää.

Yrityksen markkinointi tarkoittaa polkujen raivaamista yrityksesi aukealle. Se tarkoittaa esteiden poistamista oman näkyvyytesi tieltä. Se tarkoittaa jatkuvaa kertomista työstäsi. Sillä sitähän markkinointi ytimeltään on: ihmisille kertomista siitä, mitä sinun aukeallasi heille tapahtuu.

Lähetä siis lehdistötiedote, aloita keskusteluryhmä innostuksesi tiimoilta (yrityksesi = innostuksesi, eikö?), tarjoa ilmainen konsultaatio tai tiputa lentolehtisiä forssalaisen kerrostalon katolta. Markkinointi asiantuntijayrityksessä on erilaista kuin yksinkertainen myyminen. Strategioita on monia: kirjoittaminen, puhuminen, verkostoituminen, jne… Valitse siis itsellesi mieluista strategia (markkinoinnin tulisi olla mieluisaa, mmm?), joka heijastaa sitä, kuka sinä olet. Micheal Port jakaa nämä strategiat seitsemään:

  • verkostoituminen
  • suora yhteydenotto
  • suositusten hankkiminen
  • netin käyttö
  • puhetilaisuudet
  • kirjoittaminen
  • yhteydenpito

Arvatkaa pahuuttanne, mitä näistä minä käytän?

9. Suunnittele yrityksesi lopusta alkuun. Visioi miltä yrityksesi näyttää vuoden kuluttua perustamispäivästä. Millainen on tulotavoitteesi? Pohdi myös tärkeää kysymystä: Mitä varten yrityksesi on olemassa? Toisin sanoen, millaista elämää haluat lopulta viettää ja mitä roolia yrityksesi siinä näyttelee? Onko se portaikko, jota pitkin kapuat tiettyä tavoitetta kohti vai kiipeilyteline, jossa haluat olla niin kauan kuin henki pihisee? Jokin yhdistelmä molemmista? Varo ennen kaikkea menestyjän syndroomaa: töiden tekemistä töiden vuoksi, oman (ja muiden) elämän jäädessä kovan tahdin jalkoihin. Yritys on parhaimmillaan sekä miellyttävä väline, jonka avulla saavutetaan mahdollisuus elää yhteiskunnassa omalla työllä, että arvo itsessään, josta saatu palkka on vain ihmeellistä plussaa.

10. Pidä huoli jaksamisestasi. Mitä tahansa teetkin, älä herran nimessä telo itseäsi työn vuoksi. Kuulu mihin tahansa kerhoon, vaikka Pöytyän masokisteihin minun puolestani, kunhan pysyttelet poissa hiljattain näkemäni yrittäjäkyselyn enemmistöstä (siis enemmistöstä! 56%!): niistä yrittäjistä, jotka eivät aio panostaa kuluvana vuotena omaan hyvinvointiinsa. Heille kysymyksenä: kenen hyvinvointiin herra tai rouva sitten ajatteli panostaa? Aloita siis säännöllinen ILP-ohjelma: liiku, käsittele hankalia ja kaihertavia tunteita, kehitä ajatteluasi ja hiljennä mielesi. Hanki tukea kasvuprosessiisi (sillä sitähän yrityksen perustaminen on, henkilökohtaista kehitystä ja kasvua) ammattiosaajalta, joka tietää muutoksen inhimillisestä puolesta ja sen hallinnasta monipuolisesti. Sen enempää itseäni mainostamatta.

Sarja yrityksen perustamisesta päättyy tähän.