Miten ylittää kolmenkympin kriisi, osa 3: Kutsumuksen löytämisestä

Kutsumus on sitä, kun oma syvä ilo kohtaa maailman syvän tarpeen.

Frederick Buechner sanoi niin, ja oli totisesti oikeassa.

Tein aikoinaan harjoituksen, jossa kehoitettiin kirjoittamaan paperille oma elämäntarkoitus. Harjoituksen idea oli kirjoittaa lause toisensa jälkeen versio omasta kutsumuksesta tai tarkoituksesta (”Haluan olla hyvä ihminen, auttaa toisia kasvamaan ja kasvaa itse siinä samalla…”) niin kauan, että pääsee itku. Lopetin kirjoitettuani 140 lausetta ilman suurempaa tunnekuohua.

Yksinkertaisempi, intuitiivisempi mutta vaikeammin tulkittava taktiikka on yksinkertaisesti havainnoida omaa liikutusta elämän keskellä. Mitkä asiat saavat sinut positiivisesti liikuttumaan? Milloin et voi hillitä itseäsi, vaan purskahdat itkuun kuin Jone Nikula väärien aamumurojen edessä? Minulla esimerkit vaihtelevat suuresti.

Olen liikuttunut kyyneliin Bruce Springsteenin konsertissa. Eminen-elokuvan traileria katsoessani. Kuullessani radiosta parhaan elokuvan Oscar-ehdokkaiden listan. Pitkään aikaan en voinut käsittää mikä punainen lanka liikutuksiani yhdistää. Vasta luettuani yllämainitun ajatuksen oman ilon ja maailman tarpeen kohtaamisesta ymmärsin.

Ymmärsin, miten niin Pomo, Eminem kuin Kuninkaan puhekin ovat täyttäneet oman ilonsa avulla maailman syvän tarpeen. Olen parempi ihminen nähtyäni Springsteenin keikan kesällä 2008. 8 Milen trailerissa on kohtaus, jossa Eminem huudetaan takaisin lavalle. Liikuttavinta mitä voi olla! He tarvitsevat häntä, ja hän toteuttaa unelmaansa. Kuninkaan puhe, parhaita elokuvia moneen vuoteen, on olemassaolollaan tuottanut ihmisille iloa ja ohjaajalleen toivottavasti myös. Kaikkia liikutukseen johtaneita esimerkkejäni, siis, yhdistää ilon ja tarpeen kohtaaminen. Tuo kohtaaminen mahdollistaa unelmien toteuttamisen.

Se, että oma unelma voi löytää yleisönsä - heidät, jotka aidosti tarvitsevat ja kaipaavat sinun kutsumustasi - on koskettavin asia, mitä tiedän. Liikutus antaa sille erehtymättömän suunnan; seuraaminen on omalla vastuulla.