Miksi on OK haluta tavaroita

Kerran vuodessa minulla on tapana piirtää paperille mitä haluan. Edellisvuonna luonnostelin silloin viimeisintä huutoa edustavan Kindle-lukulaitteen, uudet housut, uuden villapaidan, Aqua di Gio -partaveden, talvitakin ja kannettavan tietokoneen. Ajattelin, että näitä esineitä haluaisin kuljettaa mukanani vuoden lopussa.

Olin aloittamassa Integral Coaching-opintojani. Halusin uudistaa vaatevarastoani, ja tarvitsin kirjoittamista sekä lukemista varten toimivat laitteet. Asuimme tuohon aikaan ulkosaaristossa ja elimme spartalaisittain. Minulla ei toisin sanoen ollut pienintäkään aavistusta miten saisin haluamani asiat.

Halusin niitä kuitenkin niin selkeästi, että kykenin piirtämään ne. Minulla ei ollut minkäänlaista epäilystä sen suhteen, mitä elämääni toivoin. Tiesin kyllä mitä, en vain miten.

Ennen kuin oli kulunut kolmea kuukautta, omistin yhtä lukuunottamatta kaikki luonnostelemani esineet. En tiedä tarkkaan mitä tapahtui, mutta ylimääräinen raha - jota tuolloin ei ollut hallussani oman työni kautta lainkaan - ilmestyi kuin lahjana elämääni. En tiedä edes näin jälkikäteenkään miten onnistuin saamaan haluamani, enkä suuremmin välitäkään tietää.

En välitä tietää, koska kyse ei ollut esineistä tai rahasta. Kyse oli muutoksen symboleista.

Esineet, joita toivomme elämäämme, voivat toimia uuden olemisen tapamme symboleina. Nykyinen olemisen tapamme estää muutosta. Tuon vaikeasti toteutettavan muutosprosessin läpi voimme toisinaan nähdä konkreettisten, materiaalisten ja näennäisesti turhamaistenkin tavaroiden avulla.

Minulle kannettava tietokone ja uusi villapaita edustivat tulevaa minääni, uutta olemisen tapaani. Sen hetkinen minäni, nykyinen olemisen tapani, oli vanhoissa rytkyissä kulkeva, vanhalla IBM:n retjakkeella tekstejään kirjoittava minä. Se, että minulla olisi nuo uudet esineet edusti minulle mahdollisuutta muutokseen; niiden saaminen edusti tuon muutoksen toteutumista; tuon muutoksen toteutuminen uutta olemisen tapaani: elämää, jota halusin.

Esineiden ja tavaroiden haluaminen on OK. Se on erityisen OK silloin, kun halutut esineet ovat muutoksen symboleja. Tällöin arkinen kohoaa arjen yläpuolelle ja tavallisesta elämästä tulee tavallista parempaa. Esineisiin piilotettuna voimme löytää oman joksikin-tulemisemme, jos vain osaamme toivoa oikein - ja tiedämme mitä haluamme.

Lue myös: