Miten viettää hyvä työpäivä

Tässä kymmenen vihjettä hyvälle päivälle:

1. Keskity yhteen projektiin/työhön kerrallaan.
Tämä on itselleni vaikeaa jo enneagrammityyppini vuoksi. Olen innostunut niin monesta asiasta, että tehdessäni yhtä mieli on jo toisessa. Kuitenkin, kaikkein tyytyväisin olen sellaisen päivän jälkeen, jolloin olen keskittynyt -ja saanut valmiiksi- yhteen asiaan kunnolla.

2. Pidä pöytä siistinä.
Tästä olen aina ollut tarkka. Siisti pöytä on parhaimmillaan taidetta. Miten ihastuttavaa avata laatikko ja tietää, missä järjestyksessä tavarat siellä ovat! Kunhan ei sorru liiallisuuksiin: riippuvaisuuden ja ihastumisen välinen raja on veteen piirretty...

3. Pidä tauko 60-120 minuutin välein. Vaikeaa, mutta kokonaisuuden kannalta välttämätöntä. Olen huomannut, että tehdessäni liian pitkiä putkia vaikkapa kirjoittamista, tauot venyvät myös suhteettoman pitkiksi. Hyvä opaskirja täyden keskittymisen ja täyden levon täyttämään elämään on täällä.

4. Lisää viihtyvyyttä.
Taustamusiikki, sähköllä toimiva vesilähde tai muu feng shui-hassuttelu on sallittua ja suotavaa. Mitä suotta kärvistelemään vielä rumassa ympäristössä, luulisi sitä päivittäisten velvotteiden riittävän.

6. Huomaa pienet asiat. Jos paperit tai tiedostot koneella ovat sekaisin tai vaikeasti saatavissa, halu sijaistoimintoihin lisääntyy eksponentiaalisesti. Itselleni tuottaa suunnatonta tyydytystä laittaa lehtileikkeet omaan kansioonsa arkistossani, samoin nimilappujen kirjoittaminen uudella Brother P-Touch-kirjoittimellani. Vai liekö sijaistoiminto sekin?

7. Tee aloittaminen helpoksi.
Taipumus lykätä töitä tuonnemmaksi perustuu usein pelkoon koko projektin suuruudesta. Aloittamista voi helpottaa vaikka 1+2+3+4+5-menetelmällä: tänään vain yksi sivu, huomenna sitten kaksi, ja niin edelleen. Viidessä päivässä viisitoista sivua, ja kuukaudessa kuusikymmentä.

8. Juo vettä.
Kannattaa. Ihan totta. Pidän lasista vesikannua työpöydälläni, ja kaadan lasiin lisää aina kun se on tyhjä. Järkevää myös oman sisäisen rytmin tarkkailussa: monesti nälkä onkin vain janoa.

9. Etsi oma päivärytmisi.
Itse saan parhaiten tehtyä töitä aamupäivällä. Koitan siis aloittaa suhteellisen ajoissa, ja tehdä iltäpäivällä jotain vähemmän tärkeää. Kehomieli tietää kyllä, milloin sille mikäkin työ sopii. Sitä kannattaa kuunnella.

10. Tiedä mitä haluat tehdä.
Tämä on kaikkein tärkein vihje. Jos käyttää aikansa tekemällä jotain, mitä ei ensinkään arvosta, kannattaa ehkä tehdä lista asioista, joita arvostaa. Listan voi laittaa vielä tärkeysjärjestykseen ja keskittää sitten päivittäinen työ kaikkein tärkeimpiin asioihin. Joskus tällainen vaatii pitkän ajan: työpaikan tai elämäntapojen muutoksia, oman arvomaailman selkeyttämistä, ja niin edelleen. Joka tapauksessa, vähemmän kuin oman ihanteellisen elämän eläminen on ajan tuhlausta. Jos ei tiedä, mitä tahtoo, kannatta aloittaa ehkä siitä: mikä on toiveeni? Mitä minä haluan kaikkein eniten? Mitä olen valmis uhraamaan sen vuoksi?