Miten saavuttaa tavoitteensa

Kenties tärkein yksittäinen seikka itsensä motivoimisessa on se, että siirtyy haluamaansa asiaa kohti. Piste. Noin yksinkertaista se, kuten monet hyvät asiat, loppujen lopuksi on.

Olen oppinut tämän kantapään kautta. On turha tuskailla sitä, miten ei kuntoile, mihin rahat menevät tai miten aikaa ei riitä opiskeluun, itsensä kasvattamiseen tai muuhun hyvään pyrintöön. On sen sijaan viisasta pohtia sitä, mitä voi tehdä - tälläkin hetkellä - haluamansa asian hyväksi.

Minulla on ollut tapana pitää menoistani kirjaa. Se on järjetöntä, sillä menoni ovat olleet yhtä suuret kuin tuloni jo usean vuoden ajan. En ole osannut säästää tai sen puoleen ansaita rahaakaan keskivertohumanistia enemmän. Yritykset kirjanpitoon ovat olleet siis tuomittuja alusta alkaen. Se, mitä ne ovat minulle näyttäneet, on ollut jotain, jonka olen muutenkin tiennyt: rahaa ei ole.

Viime aikoina olen oivaltanut, miten paljon, paljon, paljon järkevämpää on keskittyä siihen, mitä voin tehdä saavuttaakseni tavoitteeni. On esimerkiksi turhaa punnita itsensä aamuisin jos haluaa laihduttaa. Paljon viisaampaa on tehdä asioita, jotka laihduttavat. Tai vastaavasti on turhaa valokuvata itseään edestä, takaa ja sivusta, jos mielii lisätä kiinteää lihasmassaansa. Viisaampaa on nostaa sellaisia painoja, jotka lisäävät kiinteää lihasmassaa.

Tarinan opetus on siis tämä. Jos haluaa toteuttaa tavoitteensa mielekkäällä ja motivoivalla tavalla, 80 prosenttia yrityksestä tulee käyttää yksinkertaisesti sen toteuttamiseen. Loput 20 prosenttia voi sitten käyttää edistyksensä mittaamiseen, kirjanpitoon ja tilanteen hallintaan. Ehdotus on yksinkertainen, ja silti se menee monelta ohi. Tavoitteiden toteuttamiseen kun aina liittyy omien rajojensa ylittäminen, ja se jos mikä on epämukavaa. Epämukavuuden alueella sijaistoiminnot - ne asiat, jotka pinnallisesti näyttävät asiaan kuuluvilta, mutta oikeasti vain hukkaavat kallisarvoista energiaa - houkuttelevat. Tällöin oleellisuuteen keskittyminen tulee tärkeämmäksi kuin koskaan.