Miten päästä haluamaansa lopputulokseen

Yksinkertaisin, tehokkain ja nopein tapa saada aikaan haluamansa lopputulos, on haluta lopputulosta. Usein kaikkein tärkein päämäärä jää jonnekin prosessin jalkoihin. Suunnitelmiin hautautuminen on tehokkaan tavoitteellisen toiminnan pahin vihollinen.

Jälleen kerran kyse on yksinkertaisesta, mutta toimivasta käännöksestä omassa ajattelussa. Stephen Covey kuvasi sitä ohjeella: ”Aloita lopputulos mielessäsi”.
Meillä kaksijalkaisilla on tapana kirota olosuhteita. Keskustelussa säästä, taloustilanteesta tai lähimmäisistä on usein hienovarainen vastustamisen elementti. Vastustamme sitä, mikä on. Siihen energiamme kuluukin.

Tavallista parempaa elämää viettävä ihminen sen sijaan luo itse olosuhteensa. Hän aloittaa kaikein itselleen tärkeän toiminnan luomalla lopputuloksen ennen ensimmäistäkään askelta. Hän visioi - käyttää siis mielikuvitustaan - eteensä elävän kuvan siitä, millaiselta haluaa elämänsä ja kulloisenkin työnsä näyttävän. Ja viisas kun on, tavallista parempaa elämää viettävä ihminen ei tarraudu lopputulokseen eikä myöskään prosessiin. Hän vain luo, koska se on hänen tehtävänsä.

Tavallista parempaa elämää elävä ihminen kuvittelee siis etukäteen:

• mihin aikaan herää aamulla
• miltä hänestä tuntuu herätessään
• miten kohtaa perheensä ja muut ihmiset
• miten paljon tuloa hänen työnsä tuottaa
• mistä tulo koostuu ja minkälaisella työpanoksella
• miten hänen työpäivänsä päättyy ja miten siirtymä kotiin tapahtuu
• miltä hänestä tuntuu illalla ennen nukkumaanmenoa

Vaihtoehtona on mennä virran mukana. Se on kuitenkin mahdollista vasta, kun virtaa on ensin tutkittu ja opittu tuntemaan sen liikkeet. Olosuhteet, joihin vaikuttaminen on usein mahdotonta, voivat olla eduksemme vasta, kun opimme olemaan oman virtauksemme ohjaajia. Vasta sitten voimme antautua virran vietäväksi, mennä sen mukana minne se mielii ja nauttia puhtaasta olemisesta elämässä. Ja jos ongelmamme on ollut ohjata liikaa virtaamme, työmme on, tietenkin, hellittää ja antaa olla. Silloin puhdas oleminen on lopputulos, jonka emme oivaltaneet antaa paljastua hallintamme takaa.