Miten lukea sähköpostia

Asuin perheeni kanssa vuoden 2009 Utössä, Suomen eteläisimmällä asutulla saarella. Merimatka mantereelta saarelle kesti nelisen tuntia ja omaa rauhaa riitti. Eräs asioista, jotka juurtuivat itseeni tuon kuluneen vuoden aikana, oli tarpeettomien informaatioärsykkeiden eliminointi. Sähköpostin lukemiseen kehitin seuraavanlaisen menetelmän.

1. Lue sähköposti vain kolme kertaa viikossa. Maanantai, keskiviikko ja perjantai olivat ainoat päivät, jolloin suostuin avaamaan sähköpostini. Tim Ferriss suositteli vain yhtä kertaa viikossa; minulle toimi toistaiseksi tämä.

2. Pidä aina sähköpostilaatikko tyhjänä. Kerääntyneet mailit kuluttavat psyykkistä energiaa, tiedosti sitä tai ei. Jokainen epävarmuuden tai päättämättömyyden tilassa oleva sähköposti nakuttaa takaraivossa pientä vasaraa, joka muistuttaa olemassaolostaan omalaatuisin - ja usein tunnistamattomin - tavoin. Helppo keino pitää sähköpostilaatikko tyhjyyden tilassa, on (a) käsitellä jokainen lyhyttä vastausta vaativa maili heti, ja (b) organisoida loput kansioihin seuraavan kohdan tapaan.

3. Organisoi sähköpostisi kansioiden avulla. Minulla on käytössä viisi kansioita, joiden avulla saan postini pysymään oivallisesti hallinnassa. Merkitsen viisi tärkeintä kansiota "@"-merkillä, jotta ne näkyvät ensimmäisinä listalla. Ne ovat:

@Vastaa,
@Lue,
@Odotan,
@Tulosta ja
@Lataa.


Näistä kaksi ensimmäistä ovat käytössä selkeästi eniten. Lataaminen tarkoittaa kiinnostavia podcasteja, @Odotan puolestaan viittaa lähettämiini posteihin, joihin haluan muistaa saavani vastauksen.

4. Hyödynnä metodinäyttelijän keinoja. Marlon Brandon lanseeraama keino näytellä ahdistusta oli oiva: hän pidätti virtsaansa, kunnes angsti oli käsinkoskeltava. Sama toimii emailin hallinnassa. Lue sähköposti puoli tuntia ennen lounasta tai toalettitarpeen ollessa ylimmillään. Keho asettaa parametrit, jotka pelkän mielenhallinnan avulla olisivat tuulten viemää.

5. Muutu informaatioerakoksi. Askeesin merkitys sielullisen liikehdinnän jalostajana on toki kaikkien tiedossa. Nykyihmiselle on jostain kumman syystä tuntunut iskostuneen alituisen tavoitettavuuden hyve: alituinen langalla oleminen koetaan vähintään kansalaisvelvollisuutena, jonka rikkominen itse valitun informaatiopaaston myötä on modernia maanpetosta ja ryökälemäistä käyttäytymistä muita häntäluullisia kohtaan. Pahkeinen! Aika on kypsä informaatioerakoille, jotka asettavat tietotulvan aina ja kaikkialla omaa elämän tarkoitustaan vasten. Se, mikä edistää tätä tarkoitusta: tulkoon läpi. Se, mikä estää tätä tarkoitusta: jääköön ulkopuolelle. Ja se, mitä ei voi valita: Herra, anna meille voimaa.