Miten aloittaa elämänmuutos

Kymmenen ehdotusta elämänmuutoksen aloittamiselle:

1. Ole rehellinen. Katso peiliin. Mitä ikinä haluatkaan muuttaa, älä kaunistele totuutta.

2. Kirjoita ylös tavoitteesi.
Kirjallisena kaikki näyttää konkreettisemmalta. Samalla se aktivoi muutosta haluavan osan itsessä olemaan hieman enemmän tosissaan muutoksen suhteen. Sehän on paperilla, joten nyt se on sitten tehtäväkin, eikö?

3. Tee ensimmäinen askel helpoksi. Matkalla sohvaperunasta säännöllisen liikunnan tuomaan hyvään oloon on monta askelmaa. Tee ensimmäinen konkreettinen askel mahdollisimman kivuttomaksi: kävele puoli tuntia rauhallisesti.

4. Varaudu henkisesti muutokseen.
Lentokone kuluttaa eniten bensiiniä noustessaan, kun painovoiman vastus on voitettava. Sama pätee ihmiseenkin. Alku on aina hankalaa, joten tunnusta alkuvaikeudet, mutta jatka eteenpäin. Pian se jo käy helpommaksi.

5. Lisää itseluottamusta. Tämä on tärkeää. Omien tapojen muuttaminen on kuin uisi vastavirtaan. Paras ase siinä on itseluottamus. Ihmisen mieli ei ole totuuden torvi vaan tapojensa orja. Oma Itse, joka on aina mielen yläpuolella, voi ottaa mielen haltuun vain luottamalla itseensä. Itseluottamusta voi lisätä lisäämällä pieniä hyviä asioita elämäänsä.

6. Muista pienet hyvät asiat. Parranajo aamuisin, päivittäinen suihku, paidan vaihtaminen ennen kuin se alkaa haisemaan... Pieniä asioita, joista kumma kyllä tingitään usein. Itselleen kannattaa vaatia enemmän, mitä mieli sanoo. Muutaman euron lisäsijoitus paremman tuoksuiseen ihovoiteeseen tai hyvänlaatuisiin sukkiin antaa itselle viestin, että on arvokas yksilö ja ansaitsee hyvää. Ei - parasta! :)

7. Suunnittele muutos lopusta alkuun.
Kirjoita haluamasi lopputulos. Muuten muutos on vain lisää kaunista retoriikkaa vailla sisältöä, ja sitä kyllä maailmassa piisaa muutenkin. Suunnitelun ei tarvitse olla liian tarkka: kunhan tietää mitä haluaa, ja tekee suunnitelman sen saavuttamiseksi, on jo pidemmällä kuin suuri osa lajitovereista.

8. Kerro muutoksesta toisille.
Kaikki uusi ja epävarma nolottaa. Se on varmaa. Siitä huolimatta voi olla hyödyksi kertoa edes jollekin läheiselle ihmiselle suunnitelmastaan. Mieli tietää, että vääjämättömän lopettamisen halun kohdatessa on ainakin joku sen ulkopuolella, joka tulee tietämään sen luovuttaneen.

9. Palkitse itsesi ennenaikaisesti.
Muutos sisältää monta pientä muutosta. Nämä pienet muutokset onnistuneesti toteutettuna ansaitsevat tunnustuksen. Näin se osa itsestä, joka oli tottunut saamaan palkintonsa aikaisemman tavan muodossa (sohvalla makaamisen, kaljan kittaamisen, töiden välttelyn...) saa myös tunnustusta. Ihmisen sisäinen maailma on leegio: edes pienen osan saaminen oman Itsen käskyvallan alaiseksi suuri saavutus.

10. Vaadi elämältä enemmän.
Lähde lenkille. Aloita uusi harrastus. Uppoudu johonkin. Uppoudu itseesi. Uppoudu toiseen ihmiseen. Kunhan uppoudut. Meditoi. Käy terapiassa. Älä syytä itseäsi äläkä toisia, tee asialle jotain. Uskalla. Koe tunteesi rehellisesti, ja päästä niistä irti. Lähde lomalle. Lue kirja. Mene näyttelyyn. Teatteriin. Konserttiin. Mene jonnekin, jonne sinunlaisesi ihminen ei koskaan voisi mennä. Usko olevasi kalliimman ihovoiteen arvoinen. Usko johonkin ylevämpään. Usko siihen, että elämä on suurin ihme, jonka koskaan kohtaat, ja ala elää sen mukaisesti. Ja jos ei mikään muu auta, mene katsomaan Rambo.