Elämäni 10 vaikuttavinta tietokirjaa

Lukumies olen ollut pienestä pitäen. Ala-astetta ennen tavasin Simo Siiliä; ala-asteella Hämähäkkimiestä; ylä-asteella elokuvakirjallisuutta; lukiossa sarjamurhaajien elämäkertoja ja jonkin verran Oshoa. Kuitenkin vasta yliopistoon mentyäni aloin varsinaisesti ahmimaan nykyisiä mielenkiinnon kohteitani: filosofiaa, psykologiaa ja uskonnollisuutta.

Seuraavat kymmenen tietokirjaa ovat vaikuttaneet minuun aikuisiälläni eniten.

1. Miten saan ystäviä, menestystä ja vaikutusvaltaa opetti minut kuuntelemaan ja olemaan toisille ihmisille mukava. Tai ainakin yrittämään.

2. Oshon tuotannosta
mikä tahansa teos opetti minulle olemisen perinpohjaisen iloisuuden, hyvyyden, kauneuden ja helppouden olevan jatkuvasti läsnä. Kesti hetken aikaa ennen kuin huomasin miten monin keinoin tärvelin tuota kokemusta ja estin sen läsnäoloa.

3. Älä hikeenny pikkuasioista opetti viisaan ja järkevän ja oikean asenteen maailman menoa kohtaan. Melkein pelasti toisen parisuhteeni, mutta tuli hieman myöhässä. Hyvä niin.

4. We're All Doing Time löytyi täysin sattumalta täysin oikeaan aikaan ja pelasti minut johdattamalla henkiselle tielle. Siellä onnistuin tekemään myös ensimmäistä kertaa henkisen oikoreitin. Emotionaaliset ongelmat jäivät puremaan pölyä henkisen formulani kiitoradalle, ilmaantuakseen entistä voimakkaampina vähän myöhemmin. Luojan kiitos.

5. Sirpaleita tuntemattomasta opetuksesta
näytti suunnan tielläni, kertoi matkan vaaroista ja poisti suomut silmiltä kertomalla henkisen tien olevan myös työtä.

6. A Brief History of Everything tarjosi ensimmäistä kertaa kartan, joka kelpasi myös kriittiselle mielelleni ja sai minut jatkamaan matkaa. Päädyin myöhemmin suomentamaan kirjan nimellä Kaiken lyhyt historia (Helsinki: Basam Books, 2009)

7. Getting Things Done
pelasti minut organisaatiokyvyttömyyteni tuhoisilta seurauksilta ja sai ostamaan arkiston. Pidän edelleen GTD-metodin omaa variaatiotani, Elämänkalenteria, yllä.

8. Four-Hour Workweek
opetti elämäntavan suunnittelun, jonka innoittamana muutimme vuodeksi majakkasaarelle asumaan.

9. Stronglifts 5x5 e-kirja opetti miten jalkakyykyn, maastavedon ja penkkipunnerruksen avulla paikataan mielen ja kehon välinen kahtiajako. Pelasti elämäni.

10. Confessions of a Philosopher
näytti, että on mahdollista tehdä elantonsa siitä, mitä tekisi ilmaiseksikin. Kirjoittajan työ, harrastus ja intohimo yhdistyvät niin saumattomaksi kokemukseksi, että kaikki sitä vähempi tuntuisi itsensä pettämiseltä; kaikki sitä enempi omalta polultani, jonne olen juuri itsekin astunut.